Srbin napravio najbolji test za koronavirus: Sada ga koristi više od 40 zemalja!

19.10.2020

21:53 >> 23:34

0

Autor: 24sedam

Izvor: Srpski telegraf

U pitanju je inovacija u detekciji koronavirusa iz krvi

Srbin napravio najbolji test za koronavirus: Sada ga koristi više od 40 zemalja!
Profimedia

Najpouzdaniji test za dokazivanje koronavirusa u krvi patentirala je francuska kompanija, što i nije vest, ali jeste da iza cele priče stoji Srbin Milovan Stankov!

Kako prenose mediji, taj test već se distribuira u više od 40 zemalja sveta, a kako Stankov kaže, kompanija je razvila kapacitet proizvodnje, koji danas prevazilazi četiri miliona testova mesečno.

– Inovacija se u osnovi zasniva na mogućnosti istovremene dijagnostike više biomarkera, nekompatibilnih po klasičnim principima, u okviru istog testa. Tome je dodata i mogućnost očitavanja rezultata korišćenjem specijalno dizajniranog optičkog instrumenta i prenošenje rezultata putem postojećih digitalnih aparata. Što se tiče dijagnostike Kovid 19 iz kapi krvi iz prsta, jednostavno, bili smo spremni više od drugih, iskustveno, tehnički i industrijski – naveo je  Stankov za “Srpski telegraf”.

Pixabay

Prilikom razvoja testa, kako kaže, pomogle su im kolege iz Kine.

– Pre tri godine razvijali smo test za dijagnostiku zika virusa za brazilsko tržište. Princip razvoja dijagnostičkog testa za koronu i zika virusa u osnovi je isti. Praktično, već smo imali sve što je bilo potrebno da razvijemo Kovid 19 test, falio nam je samo sintetizovani rekombinantni protein virusa, koje smo dobili od kolega iz Kine – objasnio je on.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti