U selu Aleksandrovac pogubljene sve domaće svinje zbog kuge: Meštani kažu - očistili su selo

02.10.2020

07:26 >> 07:40

0

Područje prečnika tri kilometra je proglašeno zaraženim

U selu Aleksandrovac pogubljene sve domaće svinje zbog kuge: Meštani kažu - očistili su selo
Copyright Profimedia

Rešenjem Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, područje poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Aleksandrovac proglašeno je zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja, dok je područje poluprečnika najmanje 10 kilometara oko žarišta zaraze proglašeno ugroženim od ove bolesti.

Zaraženo područje obuhvata mesta Aleksandrovac, Кovilovo, Rajac i Crnomasnica u opštini Negotin.

U selu Aleksandrovac kod Negotina humano je pogubljeno između 200 i 250 domaćih svinja zbog pojave afričke kuge. Ovu akciju izveli su Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede i opština Negotin.

U selu Aleksandrovac kod Negotina više nema domaćih svinja. Neka čudna tišina vlada u dvorištima domaćina, torovi su prazni, tek ponegde se čuje lavež pasa. Mnogi od onih sa kojima smo razgovarali ne znaju šta ih je snašlo.

– To što se pojavilo tamo, u dva-tri domaćinstva, bilo je uginuće, ali šta je, ne znamo. Da li je samo ta kuga ili nešto drugo, to najbolje znaju oni koji su uzeli uzorke. Međutim, oni su rešili da idu redom i očistili su celo selo –  kaže Srba Stamenković iz Aleksandrovca.

Nebojša Lapadatović priča da je dobio papir o proceni štete na 100.000 dinara i da im je obećano da će za mesec dana pare biti uplaćene na račun.

Milan Nedeljković iz Aleksandrovca upitao je od čega će se živeti nakon ovoga.

– Nemaš gde da plasiraš kukuruz, nemaš gde da plasiraš žito… Svinje su pobijene… Nekad si mogao da prodaš pokoji džak kukuruza drugima koji su imali svinje, a sad nemaš gde ni da ga plasiraš ni  da ga prodaš – ispričao je Nedeljković.

Dojčin Stefanovski priča da su četiri obora ostala prazna, a da hrane ima koliko hoće, naročito kukuruza.

U Negotinu kažu da je ovim potezom zaraza suzbijena, a od poštovanja propisanih mera i analize krvi životinja u ostalim selima zavisiće dalji koraci nadležnih u negotinskom kraju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike