Donirane ćelije iz Španije stigle u Srbiju: Prijavljeno 500 parova, šest žena već izabrano

25.01.2023

11:59

0

Autor: R.M.

Srbija do juče imala ugovore sa jednom bankom ćelija iz Španije i dvema bankama iz Danske, a sada imamo i sa bankom iz Češke

Donirane ćelije iz Španije stigle u Srbiju: Prijavljeno 500 parova, šest žena već izabrano
Copyright Profimedia

Srbija je potpisala ugovor sa bankom ćelija iz Češke, a do sada je prijavljeno oko 500 parova, od čega 10 odsto žene bez partnera, izjavila direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Ona je na konferenciji za novinare objasnila da je Srbija do juče imala ugovore sa jednom bankom ćelija iz Španije i dvema bankama iz Danske

A sada imamo ugovor i sa jednom bankom iz Češke, rekla je Škodrićeva pričajući i o uvozu prvih šest paketa sa po šest ćelija za prijavljene parove i singl žene.

Ona je naglasila da je ovo bitno zbog fenotipskih odlika potomstva, odnosno fizičkog izgleda.

- Bitno je jer mogu da biraju neke od karakteristika, kako bi potomstvo što više ličilo na roditelje - kazala je Radojević Škodrić.

Prvih šest žena će dobiti jajne ćelije iz Španije. Njih četiri će obaviti postupak u Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS, a dve u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front".

Inače, pacijenti kod VTO postupaka mogu da biraju kliniku na kojoj će procedura biti sprovedena.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek je izjavio da će država obezbediti budžet za oko 1.500 parova, a ako bude povećano interesovanje biće opredeljen dodatni novac.

Škodrićeva je izrazila žaljenje zbog kritika i oprečnih stavova da se uvozom ćelija iz inostranstva radi na tome da se u Srbiji rađaju deca stranaca, a naročito zbog takvih ocena lekara i profesora, za koje smatra da nisu dovoljno dobri poznavaoci genetike.

- U slučaju donorstva poboljšavamo kvalitet budućeg potomstva - izjavila je ona.

Uvoz materijala i postupak vantelesne oplodnje koštaju oko 7.000 evra, a parovi i singl žene imaće pravo na šest pokušaja o trošku države.

Parovi do 45 godina starosti će moći da uđu besplatno u postupak ukoliko imaju problem sa začešćem zbog oboljenja koja oštećuju ćelije, ako nemaju organe ili čije reproduktivne ćelije nisu jednako dobrog kvaliteta, potvrdio je direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS Aleksandar Stefanović.

Škodrićeva je istakla da je granica pomerena na 50 godina za singl žene, koje se do tog vremena nisu ostvarile kao majke.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike