Najbolji matematičar na svetu je Srbin:"Zavoleo sam matematiku kao dečak, kad su mi pažnju privukle zagonetke"

03.10.2020

05:55 >> 05:56

0

Mladi Dobrica Jovanović nadmetao se najboljim matematičarima iz 105 zemalja i osvojio zlatnu medalju

Najbolji matematičar na svetu je Srbin:"Zavoleo sam matematiku kao dečak, kad su mi pažnju privukle zagonetke"
Copyright Promo / Dobrica Jovanović

Dobrica Jovanović iz Beograda, učenik četvrtog razreda Matematiče gimnazije, osvojio je zlatnu medalju na 61. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se ove godine, zbog epidemije koronavirusa, održala onlajn, a u organizaciji ruskog grada Sankt Peterburga.

Put do zlata, kako Dobrica kaže za „24sedam“, bio je težak i brdovit, jer je konkurencija bila jaka. Na takmičenju su učestvovali najbolji matematičari iz 105 zemalja, ali znanje je samo njega nagradilo najsjajnijom medaljom.

Promo / Dobrica Jovanović

Ozbiljna priprema

– Sve što sam ikada radio iz matematike pomoglo mi je da razvijem način razmišljanja. Tako da bih mogao da kažem da sam se za ovu olimpijadu pripremao 11 godina. Protekle godine vežbao sam ozbiljnije nego ikad pre, jer mi je ovo takmičenje dalo veliku motivaciju – kaže za naš portal budući naučnik.

I, tako je matematika i naposletku bila jasna – jedan od najboljih na svetu u toj nauci je – Srbin. Komentarišući tu činjenicu, mladi Dobrica kaže da mu je konačni rezultat dao krila za buduće poduhvate.

– Srećan sam što sam svojim radom napredovao i uspeo da to pokažem na takmičenju. Mada, postoje učenici koji su odlični iz matematike, ali se nisu posvetili takmičenjima ili, jednostavno, nisu imali sreće na njima. Stoga, drago mi je što sam uspeo da ostvarim rezultat koji je uspela samo nekolicina pre mene, ali to ne znači da sam bolji od njih. Istraživanja u nauci su drugačija stvar i ne treba vam zlato na olimpijadi da biste ostvarili zavidne rezultate u istraživanjima. U suštini, mislim da sam na dobrom putu – skroman je naš sagovornik.

Ovu prirodnu nauku je, priseća se, zavoleo još kao mali dečak, kad su mu pažnju privukle zagonetke.

– Kasnije, u drugom razredu osnovne škole, shvatio sam da imam talenat za matematiku, jer sam pobedio na takmičenju „Misliša“. Posle toga upisao sam se u školu za ljubitelje matematike, a predavanja koja sam tamo slušao, kao i dodatne nastave u mojoj OŠ „Laza Kostić“, dodatno su mi ulili ljubav prema toj nauci. Sve te škole, kao i vežbanje sa nastavnicima i profesorima, ali i samostalni trening uma, pomogli su mi da ostavirim ovaj rezultat na olimpijadi – objašnjava Dobrica.

Budući fizičar

Planovi za budućnost su mu jasni – želi da proučava fiziku.

– Proteklih godina najviše sam vežbao fiziku, pa bih voleo i da je studiram. Prošle godine osvojio sam bronzanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, a ove godine zlatnu na Evropskoj olimpijadi, koja je ujedno bila i najznačajnije takmičenje u toj nauci – jasan je mladi naučnik.

A, budućim matematičarima i naučnicima „zlato Srbije“ poručuje sledeće:

– Radite ono što volite i nemojte se toga stideti. Budite tvrdoglavi, ali razumni. Verujte u sebe i nemojte se plašiti da pokušate. Čuvajte ljude koje volite i uživajte – podvlači Dobrica Jovanović.

Podsetimo, srpski tim od šest članova nadmetao se u matematici iz prostorije Matematičkog fakulteta u Beogradu. Zadaci su bili raznoliki i nešablonski, a od njih se zahtevalo da pronađu kreativno rešenje. Takmičari su se nadmetali u četiri oblasti matematike: algebra, geometrija, kombinatorika i teorija brojeva. Srpski tim predvodili su Marko Radovanović, Bojan Bašić, Dušan Đukić i Nikola Petrović.

Nadmetanje je tajalo od 19. do 28. septembra.

 

Dobrica: Najviše volim da provodim vreme s porodicom

Pored toga što je izvanredan u nauci, Dobrica Jovanović priča šta voli da radi u slobodno vreme:

– Uživam u čitanju knjiga, sviranju gitare i plivanju, a volim i da vozim bicikl, igram fudbal i košarku. Međutim, najviše od svega volim da provodim vreme sa porodicom – kaže nam Dobrica.

 

Srbija zauzela 25. mesto u ekipnom plasmanu

Na 61. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi medalje za Srbiju doneli su i učenici Matematičke gimnazije u Beogradu Jovan Toromanović i Vukašin Mihajlović, koji su osovjili srebro, dok su se bronzom okitili Miloš Milićev i Uroš Colović, učenici iste škole. Pohvalu je dobio Jovan Arizonović, učenik Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu. U ekipnom plasmanu Srbija je zauzela 25. mesto.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike