Da srpski naučnici budu ravnopravni sa kolegama iz EU: Vlada Srbije izglasala Predlog zakona

12.01.2023

14:17

0

Autor: I.K.

Sporazum Horizont Evropa omogućava Republici Srbiji pristupanje budžetu Evropske unije za istraživanje

Da srpski naučnici budu ravnopravni sa kolegama iz EU: Vlada Srbije izglasala Predlog zakona
sednica Vlade Srbije - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije u programu Evropske unije Horizont Evropa okvirnom programu za istraživanja i inovacije.

Imajući u vidu da Sporazum omogućava Republici Srbiji pristupanje budžetu Evropske unije za istraživanje, srpske naučnoistraživačke organizacije biće u ravnopravnom položaju sa organizacijama iz zemalja koje su punopravne članice Evropske unije. 

S obzirom na to da će, na ovaj način, stanje istraživačke delatnosti u našoj zemlji i bavljenje naučnim radom biti značajno unapređeno, a uslovi za naučni rad istovetni kao u Evropskoj uniji, značajno će biti umanjen i jedan od glavnih uzroka odlaska mladih visokoobrazovanih kadrova iz Srbije.

Vlada Srbije usvojila je dopunjenu Uredbu o utvrđivanju Programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine i za te namene izdvojila sredstva u ukupnom iznosu od 2.200.000.000 dinara.

Na današnjoj sednici doneta je Odluka o obrazovanju Mreže za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u postupanju sa finansijskim sredstvima Evropske unije radi efikasnijeg sprovođenja mera i postupaka za prevenciju, kontrolu, otkrivanje i sankcionisanje nepravilnosti i prevara u postupanju sa finansijskim sredstvima Unije. Mreža se sastaje po potrebi, najmanje jednom u dva meseca.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike