Sunčan Badnji dan pred nama: Danas i do 15 stepeni, a evo kada možemo očekivati drastičan pad temperature i sneg!

06.01.2023

09:42

0

Autor: 24sedam

Đurić podseća da je i prošle godine vreme u ovom periodu bilo slično ovogodišnjem, uz skoro prolećne temperature

Sunčan Badnji dan pred nama: Danas i do 15 stepeni, a evo kada možemo očekivati drastičan pad temperature i sneg!
Ilustracija - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Badnji dan u Srbiji proteći će u znaku sunčanog i toplog vremena za ovo doba godine, a maksimalna temperatura biće od 10 do 15 stepeni Celzijusa, u Beogradu do 14 stepeni. Meteorolog Đorđe Đurić je naveo da se na jugu i istoku Srbije očekuje tmurno i maglovito, ali i hladnije, uz temperature od 6 do 8 stepeni.

- Tokom vikenda očekuje se snažno jačanje ciklona nad severnim Atlantikom, a nad Srbijom se očekuje osetniji pad vazdušnog pritiska, što će biti uvod u promenu vremena od ponedeljka - objašnjava Đurić.

 Već u ponedeljak ujutro u severozapadnim, a tokom dana i u ostalim predelima Srbije očekuje se naoblačenje sa kišom.

Đurić napominje da će duvati umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području i sa olujnim udarima. Maksimalna temperatura biće od 8 do 14 stepeni, u Beogradu do 11 stepeni, dok će u Negotinskoj Krajini biti tmurno, temperatura do 6 stepeni.

- U Srbiji u utorak pod uticajem ciklona biće oblačno i hladnije sa kišom, na planinama sa snegom, uz formiranje snežnog pokrivača. Duvaće jak severozapadni vetar. Na severu Srbije tokom dana prestanak padavina i delimično razvedravanje. Kako će centar ciklona biti istočnije od Srbije, sa severa se očekuje prodor hladnije vazdušne mase, pa će biti svežije. Ovaj prodor biće poreklom sa severa Atlantika i Alpa i ne očekuje se jako zahlađenje, jer se ne očekuje prodor polarnog vazduha sa severoistoka i iz Rusije. Maksimalna temperatura biće od 5 do 7 stepeni, u Beogradu do 6 stepeni, a na višim planinama ispod 0 stepeni - kaže meteorolog Đurić.

Đorđe Đurić / Printscreen / Youtube
 

U sredu na severu Srbije biće suvo, u ostalim predelima kiša, u brdsko-planinskim predelima sneg, uz prestanak padavina tokom dana, dodaje. U četvrtak će doći do prolaznih padavina.

- Maksimalna temperatura biće od 4 do 10 stepeni, u Beogradu do 7 stepeni. Na području Srbije od ponedeljak do srede očekuje se da padne od 10 do 30 mm kiše po kvadratnom metru, a na planinama od 5 do 15 cm snega. Najveća količina padavina očekuje se od ponedeljka posle podne do utorka ujutro -  ističe Đurić.

Prema sredini meseca biće uglavnom suvo, uz maksimalne temperature od 4 do 10 stepeni, dok se ujutro očekuje magla, ponegde i slab mraz.

- S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji od 1 do 5  stepeni ona će danas i tokom vikenda biti viša za 7 do 10 stepeni, ali već u ponedeljak sledi pad, pa će od utorka temperature biti više u skladu sa kalendarom, ali i dalje za koji stepen iznad proseka -  kaže on.

Dodaje da su vremenske prilike nepogodne i za čoveka i za ratarske kulture.

- Mogu dovesti do aktivacije vegetacije, što kasnije može imati katastrofalne posledice kada dođe do pravog zimskog zahlađenja - ocenjuje on.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Podseća da je i prošle godine vreme u ovom periodu bilo slično ovogodišnjem, uz skoro prolećne temperature.

- Godine 2018. na Božić su procvetale voćke, uz temperature od skoro 20 stepeni. Vrlo toplo bilo je i 2001. godine, uz rekordnih 21 stepen, dok je na Božić 2017. godine vreme uz sneg bilo ledeno, uz temperature i ispod -15 stepeni, vraća nas nekoliko godina unazad.

Napominje da je usled slabog vetra ovih dana aktuelno je i zagađenje vazduha, uz vrlo zagađen vazduh u urbanim gradskim sredinama i u insustrijskim područjima.

- Situacija je najkritičnija ujutro i uveče kada se magla uglavnom sastoji od smoga, uz vrlo zagađujuće čestice. Slična situacisituacija očekuje se i danas i tokom vikenda, a poboljšanje od ponedeljka - zaključuje Đurić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike