Divne vesti: Narednih dana proleće u Srbiji, potom sneg za vikend, pa onda obrt!

23.12.2020

19:05 >> 16:00

0

Autor: Radmila Briza

Od sutra nam vreme ide na ruku ukoliko smo planirali odlazak u prirodu, utopliće nas, posle one nedavne košave, ponegde i 17 stepeni

Divne vesti: Narednih dana proleće u Srbiji, potom sneg za vikend, pa onda obrt!
Copyright Pixabay
Iako nam je zima stigla juče, tačno u 11,02 pre podne, već danas nam je darovala plavo nebo, sunce i prijatno vreme.
I, nasatviće tako tokom svojih prvih koraka na ovom delu planete.
Slobodno odložite bunde, debele čizme i šubare u ormare i već sutra istrčite napolje da udahnete – privid proleća! Nema veze što nam za vikend sledi zahlađene, a Nova godina bez zime. Bitno je da sada uhvatimo ono što je lepo, naročito ako se setimo nedavne košave, koja nam je prodirala do kostiju.
Uobičajeno
Sudeći prema prognozama meterorologa, u narednim danima imaćemo osetno toplije vreme, a kako za “24sedam” kaže Đorđe Đurić, meteorolog iz “Weather2umbrella”, sledi nam prolećna temperatura.
-Maksimalna temperatura biće sutra do 15 stepeni, a u četvrtak, u Podrinju i u Kolubarskom okrugu i do 17. U petak zahlađenje, dok nam za vikend sledi pad temperature za više od 10 stepeni – ukratko nam je ispričao šta sledi.

Profimedia

Prema njegovim rečima, to za vikend neće biti ništa čudno, već će dnevne temperature preći iz prolećnih u zimske, kada im je i vreme.
– Dakle, krajem decembra temperature će se vratiti na prosečne vrednosti, a kiša koja ponedgde bude padala preći će u susnežicu i vlažni sneg. Ne očekujte značajnije formiranja snežnog pokirvača. Najveća šansa za to je južnije od područja Loznice-Valjeva-Kragujevca-Negotina, ali i na Fruškoj Gori, Vršačkom bregu i Avali. Planine će, ipak, dobiti više snega, uglavnom od 10 do 20 centimetara, lokalno i malo više – opisuje on predstojeće vremenske prilike.
Evo prognoze po danima
Kako navodi Đurić, sutra i prekosutra biće umereno oblačno i veoma toplo za ovo doba godine.
– Maksimalna temperatura u sredu od 10 do 15 stepni, a u četvrtak od 11 do 17. U četvrtak, tokom večeri i noći, na severu Srbije, a u petak i u ostalim predelima očekuje se jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom. Maksimalna temperatura u petak biće od sedam stepeni, na severozapadu, do 15 na jugoistoku Srbije. Jugozapadni vetar biće u skretanju na severozapadni. U petak, krajem dana i tokom noći, kiša će u planinskim predelima preći u sneg, a u subotu se susnežica i sneg očekuju i u nižim predelima, uz prestanak padavina do kraja dana i to sa severa. U nedelju suvo, samo još na istoku i jugoistoku sa slabim snegom – obelodanio nam je taj meteorolog.

Privatna arhiva

A, onda obrt!
Kako je Đurić dodao, već početkom sledeće sedmice u Srbiji osetno toplije, tako da nas za Novu godinu ne očekuje zimski scenario. Ipak, već početkom sledeće godine postoji mogućnost ozbilnijeg zahlađenja.
On je rekao da o tome ne može sad preciznije jer je neozbiljno prognozirati za tako dug period.
Shvatili ste! Uživajte! Još ima čarobnih boja, koje svedoče o tek prohujaloj jeseni. Još ako je nebo plavo…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike