Srpska kuhinja među najboljima na svetu! Jedno jelo se našlo među 100 najukusnijih, a upućeni tvrde: Naše vreme tek dolazi!

28.12.2022

08:00

0

Prva je Italija, a slede je Grčka i Španija a najbolje jelo je iz Japana

Srpska kuhinja među najboljima na svetu! Jedno jelo se našlo među 100 najukusnijih, a upućeni tvrde: Naše vreme tek dolazi!
meso i krompir na roštilju - Copyright Pexels

Portal Taste atlas objavio je godišnju listu najboljih kuhinja na svetu. U konkurenciji od 95 zemalja koje imaju najbolju kuhinju, Srbija se našla na visokom 25 mestu.

Prva je Italija, a slede je Grčka i Španija. Zanimljivo je da SAD zauzimaju osmo mesto, iako teško da bi neko mogao da se seti popularnog američkog jela sem božićne ćurke i neke brze hrane, poput krofni i sendviča.

A njihova kuhinja je, prema portalu, bolja čak i o kineske koja je sigurno kvalitetnija, zdravija pa i poznatija. 

Što se tiče jela koja je portal stavio na svoju mapu delicija koje preporučuju, tu su kulen, pule (magareći sir), gomboce (knedle), fontoš kolač, vrbički beli luk, gibanica, duvan čvarci, svadbarski kupus, komplet lepinja, pazarske mantije, Vasina torta, miročki sir, svrljiški belmuž, moravska salata, leskovački voz, pirotska peglana kobasica, sečenica ali i moravska svinjetina! Pominje se i kačerski med, iako postoji još puno oblasti u kojima se pravi ova namirnica vrhunskog kvaliteta kao što su Homoljske planine.

Iako je Srbija 25. po kvalitetu svoje kuhinje, u prvih 100 najboljih jela zauzimamo tek 99 mesto i to sa pljeskavicom. Zanimljivo da su ćevapi opisani kao jelo iz BiH i zauzimaju 64 mesto. 

24sedam/Goran Sivački
Pljeskavice završile na 99. mestu

Najbolje jelo na svetu, prema ovom sajtu, je japanski kare. Zapravo radi se o čorbastom jelu, koje podseća izgledom na gulaš.

To je mešavina mesa, povrća i kari sosa, obično slatkog, koja se služi uz pirinač.

Mada, našim ljudima bi se verovatno više dopalo drugoplasirano jelo - pikanja. Radi se o mesu sa donjeg dela junećih leđa, bliže repu, koje mora imati i jednu "štraftu" masnoće u gornjem delu.

Nekoliko parčića se probode na metalnu šipku i tako peče na roštilju, a usput i soli. Na kraju se veoma tanko seče, tako da ima malo mesa i malo masnoće.

Poznati kuvar Vanja Puškar kaže za 24sedam da je 25. mesto na ovoj listi spektakularno, s obzirom na konkurenciju.

- Ovo je spektakularna pozicija ako se uzme u obzir koliko smo imali vremena da se pozicioniramo u gastronomiji na globalnoj sceni. Tako da naše vreme tek dolazi. U suštini je najkompleksnije pitanje sam nastup i brending gastronomske celine. Imamo ogroman potencijal ali tek smo sada počeli sistematsko brendiranje nas kao gastro destinacije. I tu je velika razlika između nas i zemalja koje su nametnule ranije svoju gastronomiju. Kod nas hrana tek počinje da zauzima lestvicu koju treba da zauzima - objašnjava kuvar.

Pixabay
Roštilj

 

Puškar smatra da će Balkan tek postati popularan što se tiče hrane.

- Izlaskom iz jake krize u kojoj smo se nalazili, mi smo na neki način dobili svojih pet minuta na globalnoj gastrosceni poput Skandinavije ili Južne Amerike. Ljudi uvek tragaju za nečim novim, a mi smo najdostupnija "egzotika" jer gotovo svako u Evropi može da sedne u auto i dođe kod nas - kaže Puškar.

Na pitanje zbog čega se na prva tri mesta nalaze Italija, Grčka i Španija, on kaže da su to kuhinje čija jela su već svima poznata.

- To jesu definitivno hipereksploatisane gastronomije i segmenti. Ono što definitivno može da se primeti u poslednjih 10 godina jeste osvrt na lokalne proizvode na domaćem terenu. Tako je, recimo, rakija kao destilat potisnula mnoge strane destilate sa restoranske scene. I što su domaća vina dobila svoj prostor u restoranima. Imamo rakije u premijum sektoru koje su cenovno skuplje od destilata koji su globalno pozicionirani - objasnio je kuvar.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike