Kovid se "povampirio" u Kini, milion novih slučajeva dnevno! Stručnjaci ne isključuju da će stići i do Srbije, ali ima jedna velika razlika

27.12.2022

07:45

0

Epidemiolog Zoran Radovanović ne isključuje mogućnost dolaska novog kineskog soja, ali smatra da su Kinezi napravili grešku kod vakcinacije

Kovid se "povampirio" u Kini, milion novih slučajeva dnevno! Stručnjaci ne isključuju da će stići i do Srbije, ali ima jedna velika razlika
Lekari u borbi protiv korone - Copyright Profimedia

U kineskoj pokrajini Džeđang dnevno se beleži oko milion novozaraženih od korone a pokrajinska vlada očekuje da će se taj broj udvostručiti.

Ovo je začuđujuće s obzirom da je Kina jedna od prvih zemalja koja je naglo uspela da smanji broz zaraženih od virusa, i jedna od prvih koja je imala vakcinu protiv njega. 

Međutim, postavlja se pitanje da li bi kovid, koji je inače u Evropu i stigao iz Kine, mogao da se opet proširi ukoliko se radi o nekom novom soju.

Epidemiolog Zoran Radovanović ne isključuje tu mogućnost, ali smatra da su Kinezi napravili grešku kod vakcinacije zbog čega im se i dešava ovako naglo oboljevanje.

- Problem je što je malo Kineza dobilo drugu dozu, a kineska vakcina slabije štiti starije i zaštita kraće traje. Oni su pogrešili što nisu u međuvremenu više vakcinisali ljude. A u tako ogromnoj populaciji ljudi, virus slobodno krene da se širi i svaki od tih Kineza je inkubator - kaže Radovanović.

Printscreen/Youtube/K1 Televizija
Zoran Radovanović

On objašnjava da na tako veliki broj ljudi, kao što ih ima u Kini, ogromna je šansa da se virus širi ali i dođe do mutacija.

Veruje da bi neka mutacija mogla doći i do nas, ali smatra da smo mi već dovoljno zaštićeni.

- Postoji mogućnost, ali mi smo sada bolje zaštićeni. Kod nas postoji i hibridni imunitet, odnosno oni koji su primili vakcinu i preležali kovid. To je najbolja zaštita a jedino čovek ne treba baš da srlja da se namerno zarazi - objašnjava Radovanović.

Profimedia
Ilustracija

Ipak, on dodaje da ni to nije trajna zaštita i da svaka nova infekcija pogoršava postojeće stanje. 

- Svaka povećava rizik od takozvano "dugačkog" kovida, u kome posledice duže traju - kaže Radovanović.

Na pitanje da li oni koji su se više puta vakcinisali, treba to da urade opet, Radovanović kaže da je to individualno.

- Zavisi koliko je prošlo od poslednjeg susreta sa virusom, vakcinom ili koliko neko ima godina, da li ima hroničnu bolest, gojaznost... - dodaje on.

Inače, Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nije prijavio nijedan smrtni slučaj od kovida-19 u poslednjih nekoliko dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike