Stiže treći talas koronavirusa: Kazne, zatvaranja, testiranja i rad od kuće?

19.10.2020

09:11 >> 21:09

0

Autor: A. Bulatović

Stiže treći talas koronavirusa: Kazne, zatvaranja, testiranja i rad od kuće?
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović/Printscreen

Prvi i drugi talas koronavirusa je iza nas, a kako najavljuju cenjeni epidemiolozi, treći nas očekuje možda i u prvoj polovini novembra.

Kako ističe doktor Predrag Kon, situacija u zemljama oko naše se pogoršava i zbog toga ponovo treba preduzeti oštre mere.

– Šokantno je kako se virus brzo vraća i kako sve može da se promeni za samo dve nedelje. Kada dođu povoljno uslovi za prenošenje, sve se ubrza i za kratak period mere više ne vrede – objašnjava čuveni epidemiolog.

Kako se ponašati u toku trećeg talasa i da li treba očekivati sankcije?

– Lično smatram da kontrola mora da se zaoštri. Kažnjavanje? Da, jer štitimo zdravlje naroda i oko toga nema pregovora, posebno kada ulazimo u period kada je intenzivitet širenja virusa najveći – dodaje Kon.

Nošenje maski treba da bude obaveza svakog od nas u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom, u čemu se Kon slaže iz više razloga.

– Preporučujem nošenje maske i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a često se zaboravlja taj savet. Jasno je da mali broj ljudi nosi maske napolju, ali je tako bilo i u zatvorenim prostorima, dok nije postalo obavezno. Preporuke nekad mogu da pređu u meru, nemojte da se iznenadite ako tako bude, ako sve ode u pogrešnom pravcu – ističe doktor Kon.

Zatvaranje škola, fakulteta, kafića?

ATA Images/Antonio Ahel

Koronavirus je ušao u 33 škole, ali se to prema mišljenju stručnjaka smatra očekivanim ishodom. Ipak, ukoliko dođe do ekspanzije širenja, nadležni su spremni da školovanje “prebace” na onlajn sistem umesto kombinovanog modela, što bi se odnosilo i na fakultete, moguće vrtiće.

Ugostiteljski objekti sa baštama su tokom leta dobili dozvolu da rade do jednog sata posle ponoći, ali u potencijalno navedenoj situaciji, skraćivaće se radno vreme.

U tom slučaju neće biti izuzete ni kladionice, kockarnice…

PCR testovi za putnike iz inostranstva?

Tanjug/ Zoran Žestić

Za sada ima ograničenja za strance koji dolaze Severne Makedonije, Rumunije, Bugarske i Hrvatske, pa moraju da prilože negativan test ne stariji od 48 sati.

Ova odluka je takođe podložna promenama, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije u državama sa crvenim alarmom.

Postoji mogućnost da će na isti način morati da postupaju i naši državljani koji se vraćaju u Srbiju iz mesta koja su teže pogođena pandemijom.

Rad od kuće?

Profimedia

Mnoge kompanije su na početku koronavirusne situacije prelazile na ovaj model (one koje su mogle), a videvši kako je sve funkcionisalo, postoji spreman model za slučaj da se stvari pogoršaju.

Neće biti zaključavanja, ali će se određene firme odlučiti za rad na daljinu, čime će se pre svega rasteretiti gradski prevoz koji važi za veliku opasnost kada je reč o prenošenju zlokobnog virusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike