Bor je grad u koji se sve više doseljavaju mladi školovani ljudi: Gradonačelnik - Posebno nas raduje rast broja novorođenčadi

08.12.2022

12:26

0

Grad značajna sredstva opredeljuje i za podsticajne mere u oblasti demografije

Bor je grad u koji se sve više doseljavaju mladi školovani ljudi: Gradonačelnik - Posebno nas raduje rast broja novorođenčadi
Copyright Fondacija Dajana Paunović

Intenzivan ekonomski napredak Grada Bora predstavlja osnovu ne samo za zaustavljanje negativnih trendova, već i šansu za demografsku obnovu istočne Srbije, zaključeno je na radnom sastanku gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića i predstavnika Fondacije „Dajana Paunović“.

Na sastanku koji je bio posvećen pitanjima populacione politike konstatovano je da se napredak Grada Bora najbolje ogleda u visini prosečne zarade koja je iznad republičkog proseka, doseljavanju stručnjaka u ovaj grad zbog zaposlenja u RTB i rastu cena kvadrata stanova zbog intenzivnog povećanja tražnje na tržištu nekretnina.

-Zahvaljujući velikom ekonomskom oporavku i rastu koji je ostvaren nakon privatizacije RTB, Grad Bor je od mesta iz koga se odlazilo postao grad u koji dolaze visokokvalfikovani stručnjaci. Zato i možemo sa zadovoljstvom da kažemo da je Boru pošlo za rukom ono što je jako malo lokalnih samouprava u unutrašnjosti uspelo da postigne - ukazao je Milikić i dodao: 

- Posebno je ohrabrujuće to što se u potrazi za zaposlenjem koje nalaze u našem gadu, u Bor doseljavaju mladi bračni parovi, a o ekonomskom rastu najbolje svedoče egzaktni podaci da je budžet grada sa 1,8 milijardi dinara u 2017. dostigao cifru od 6 milijardi u 2021. godini. Takođe, cena kvadrata stambenog prostora je sa nekadašnjih 400, 500 evra skočila čak tri puta što je posledica povećane tražnje za stambenim prostorom u našem gradu. O sveukupnom rastu našeg grada možda ipak najbolje svedoči trend rasta novorođenih beba što nas posebno raduje.

Fondacija Dajana Paunović
 

 

On je istakao da svoju ekonomsku snagu Grad Bor nastoji da iskoristi za stvaranje što boljih uslova za život stanovnika ovog grada zbog čega je izgrađeno i rekonstruisano 150 km seoskih puteva, mnogo se ulaže u izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže, grade se novi vrtići i sportski tereni, 500 miliona dinara je uloženo u obnovu škola, a u planu je izgradnja 17 dečijih igrališta kao i nove bolnice.

- Grad značajna sredstva opredeljuje i za podsticajne mere u oblasti demografije. Nezaposlenim porodiljama dodeljujemo 15.000 dinara mesečno u periodu od godinu dana, 25.000 dinara dajemo za svako prvorođeno dete, 40.000 za drugo i 70.000 za treće i četvrto rođeno dete, finansiramo vantelesnu oplodnju sa po 250.000 dinara, omogućili smo besplatan boravak u vrtiću za treće dete, 15 miliona dinara dajemo za besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola. Omogućili smo i uslugu ličnog pratioca za decu sa posebnim potrebama - rekao je Milikić navodeći samo neke od mera koje borska lokalna samouprava primenjuje na planu podsticanja rađanja i osnaživanja porodice.

Fondacija Dajana Paunović
 

 

Govoreći o terenskoj kampanji Fondacije „Dajana Paunović“ čiji je cilj podizanje svesti šire javnosti o značaju populacione politike za budućnost naše zemlje, osnivačica fondacije Dajana Paunović je ukazala da je popis koji je u toku, a čije preliminarne rezultate već naslućujemo, pokazao da više nema vremena za odlaganje rešavanja ovog životno važnog problema.

- Problemi se neće rešavati sami od sebe. Moramo svi da da zasučemo rukave i damo svoj doprinos izgradnji uslova za pospešivanje nataliteta, ali i za ostanak ljudi u svim našim krajevima. Za to je potrebna izgradnja boljih uslova za život naročito u manjim sredinama gde nema zadovoljavajuće infrastrukture. Neophodno je da država nastavi sa donošenjem pronatalitetnih mera, ali i da se ubuduće odvajaju značajnija sredstva za finansiranje projekata lokalnih samouprava i nevladinog sektora u ovoj oblasti - poručila je Paunovićeva.

Ona je dodala da zajedno sa državnim institucijama i jedinicama lokalne samouprave, stručni tim Fondacije koju je osnovala, traga za najboljim modelima kako bi postojeći negativni trendovi u demografiji bili zaustavljeni i preokrenuti.

Fondacija Dajana Paunović
 

 

- Promene zahtevaju da se ovoj temi posveti mnogo veća pažnja i da, shodno tome, država ubuduće izdvaja značajno veća sredstva za projekte lokalnog razvoja i rešavanja specifičnih problema koji se razlikuju od sredine do sredine. Takođe, nije dobro što je između Ministarstva za demografiju i lokalnih samouprava prekinuta veza i što je blokirana mogućnost finansiranja projekata lokalnih samouprava koje su ključna karika u daljem razvoju populacione i pronatalitetne politike. To je nedostatak koji će nova vlada morati brzo da otkloni kako bi se nastavilo dalje- poručila je direktorka Fondacije „Dajana Paunović“.

Ona je pozdravila širok spektar mera i napore koje ulažu lokalne vlasti u Boru kako bi se poboljšao natalitet i usporile migracije iz istočne Srbije. U razgovoru je postignuta saglasnost o potrebi značajnijeg uključivanja lokalnih samouprava i nevladinog sektora u kreiranje i sprovođenje populacione politike države, ali i o potrebi za pojednostavljenjem procedura i olakšanog pristupa sredstvima koje za finansiranje projekata i startap biznisa odvaja država.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike