Dr Kisić Tepavčević: Od naredne nedelje novi sistem nadzora u borbi protiv korone, zabrinjava porast broja obolelih

09.10.2020

13:38 >> 21:16

0

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je od početka školske godine zaraženo 98 dece, 61 iz osnovnih i 37 iz srednjih škola

Dr Kisić Tepavčević: Od naredne nedelje novi sistem nadzora u borbi protiv korone, zabrinjava porast broja obolelih
Copyright Printskrin/Jutjub/Tanjug

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je od početka školske godine zaraženo 98 dece, 61 iz osnovnih i 37 iz srednjih škola.

– Još jednom bih pohvalila đake i nastavnike za koje je očigledno da se pridržavaju mera, jer se nastava odvija kontinuirano, sa sporadičnim slučajevima obolevanja – poručila je dr Kisić.

Skoro polovina obolelih ima između 30 i 40 godina

Dr Darija Kisić Tepavčević kazala je da grupe srednjeg uzrasnog doba, kao i nešto mlađi najviše obolevaju, a to su upravo grupe koje su najviše izložene virusu. Pogledajte koliko je obolelih po starosnim grupama i ko najviše oboleva

Novi elektronski sistem državnih organa

Naredne nedelje počinje sa radnom novi elektronski sistem državnih organa, koji će pomoći u borbi protiv koronavirusa.

Glavni cilj je, kako je rekao direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović, da komunikacija sa građanima bude što jednostavnija i elektronska. Tako će rešenja sanitarne inspekcije i razna važna obaveštenja biti distribuirani putem elektronskih portala.

Tako će se, na primer, automatski obavešavati državni organi o važnim promenama za koje je potrebno da izdaju određena rešenja. Na primer, biće obavešteni o ulasku građanina na teritoriju Srbije, ili ako mu se detektuje prisustvo virusa.

Rešenje o izricanju mere o samoizolaciji ili ukidanje te mere generisaće se putem ovih portala.

– U slučaju da se mere izolacije prekrše, inspektor će moći da kreira elektronsku prijavu, koja se elektronskim putem prosleđuje sudu – kazao je on.

Printskrin/ Covid-19

On je podsetio da su trenutno dostupne usluge portala E-zdravlja, gde je dostupna usluga testa samoprocene na kovid.

Građani na ovom portalu mogu videti i rezultat testa, a od sledeće nedelje i rešenje o različitim merama.

Za pristup je potreban nalog građana na portalu E-uprave ili sa brojem zdravstvene knjižice i LBO brojem.
Građani će putem portala E-uprave moći elektronski da zakažu i testiranje na lični zahtev za sebe i za najviše pet članova porodice.

Zaraženo 40 korisnika i devet zaposlenih

Zaključno s današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji potvrđeno je prisustvo oboljenja kovid 19 kod 40 korisnika i devet zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo rada Srbije. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.044, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite 424. Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite kod kojih postoji ovakva opasnost ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, dodaje se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike