Pravi studentski život: Brucoši na Građevinskom fakultetu ipak u klupama

11.10.2020

23:55 >> 23:56

0

Poštuju se epidemiološke mere

Pravi studentski život: Brucoši na Građevinskom fakultetu ipak u klupama
Prijemni ispit, ilustracija, Profimedia

Nastava na Građevinskom fakultetu u Beogradu organizovana je primenom kombinovanog vida nastave, odnosno vežbi na fakultetu i predavanja “na daljinu“, uz poštovanje svih epidemioloških mera i preporuka Ministarstva prosvete i Univerziteta u Beogradu.

Dekan Vladan Kuzmanović ja za Tanjug izjavio da je brucošima omogućeno da osete pravi studentski život tako što veći deo predavanja iz najzahtevnijih predmeta slušaju ipak na fakultetu.

Najveći problem je nedovoljan kapacitet učionica i laboratorija uslovljen tzv. kovid-rasporedom sedenja, tj. uslovom da je za jednog studenta potrebno minimum četiri kvadratna metra, rekao je profesor Kuzmanović.

“Razmere problema najlakše ćete razumeti ako vam kažem da naš najveći amfiteatar ”Milutin Milanković” umesto 200 prima nepunih 60 studenata. Zato smo bili prinuđeni da primenimo kombinovani vid nastave”, objasnio je dekan i dodao da su pripreme za kombinovani vid nastave započeli još letos.

On je dodao da je “fakultet kupio godišnju licencu za edukativnu verziju platforme Zoom s neograničenim vremenom trajanja predavanja i do 300 učesnika, i da je, osim toga, značajna sredstva uložio u kamere, mikrofone, slušalice i grafičke table, i tako je omogućeno svim nastavnicima i saradnicima da mogu nesmetano da drže onlajn nastavu.

“Uvereni smo da ćemo na ovaj naćin podići kvalitet nastave, jer će predavanja biti u realnom vremenu, uz aktivno učešće studenata i mogućnost nastavnika da objasne sve što je potrebno, kao na ”pravom” času“, rekao je Kuzmanović.

Podsetio je i da je nastava na daljinu počela još sredinom marta, kada je proglašena vanredna situacija.

“Bilo je teško jer smo imali malo praktičnih iskustava. Nastava je u početku bila prilično pasivna, ali se vremenom kvalitet popravljao. Uprkos brojnim problemima rezultati ispita u junskom i julskom ispitnom roku pokazuju da je uspeh studenata bio isti kao i prethodne školske godine“, naglasio je dekan Građevinskog fakulteta.

On je istakao i da, ipak, nastava na daljinu nije strateško opredeljenje Građevinskog fakulteta i da jedva čekaju da njihove učionice i amfiteatri budu puni kao pre pandemije korona virusa.

Na pitanje da li imaju scenario za eventualno pogoršanje epidemiološke situacije, rekao je da bi u tom slučaju bili prinuđeni da kompletnu nastavu drže onlajn, ali da su za to već spremni.

Ova situacija imala je i dobre strane, jer ih je, kako kaže Kuzmanović, epidemija naterala da unaprede postojeće i da razviju mnoge nove elektronske servise i platforme.

Dodao je i da se kao rezultat svih ovih mera ove godine upisalo 18 odsto više brucoša.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti