Od danas dostupan "remdesivir": Lek kojim je lečen Tramp stigao u srpske bolnice

12.10.2020

06:01 >> 08:25

0

Ovaj lek je trenutno ključan u lečenju korone, a dokazano je da skraćuje trajanje bolesti za pet do sedam dana

Od danas dostupan "remdesivir": Lek kojim je lečen Tramp stigao u srpske bolnice
Copyright Pixabay-jarmoluk

Lek “remdesivir”, koji se pokazao efikasnim u borbi protiv koronavirusa, biće od danas dostupan građanima Srbije, najavili su nadležni. Davaće se isključivo uz konzilijarnu odluku i u određenoj fazi bolesti.

Ovaj lek je trenutno ključan u lečenju korone, a dokazano je da skraćuje tajanje bolesti za pet do sedam dana.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS pre tri dana da je Srbija nabavila “remdesivir”, novi lek protiv kovida 19, i da od ponedeljka počinje njegova distribucija.

– To je veoma skup lek, koji se daje samo u određenoj fazi bolesti i uz konzilijarnu odluku – rekla je doktorka.

Prema njenim rečima, lek je prošao sve procedure.

U najnovijoj “devetoj reviziji protokola”, u koju je 24sedam imao uvid, stoji da se “remdesivir” uvodi u terpiju tek kod takozvanog oblika 2 forme bolesti, odnosno kada je pozitivan nazofaringealni bris (PCR na SARS-CoV-2), ako je klinička slika blaga i bolesnik nema pridružene hronične bolesti. Kod hospitalizovanih pacijenata,  terapija se daje kada je zasićenost krvi kiseonikom 94 procenta i veća od toga, ali i kada su prisutni znakovi upale pluća.

Skraćuje vreme bolesti

Prema informacijama Evropske agencije za lekove (EMA), rezultati ispitivanja dejstva “remdesivira” pokazali su da su se pacijenti lečeni tim lekom oporavili nakon 11. dana od bolesti, u poređenju sa 15 dana kod pacijenata kojima je davan placebo ili lek koji nema u svom sastavu aktivnu supstancu za lečenje.

Ovo su sve informacije o “remdesiviru”, a evo kada se on daje pacijentima obolelim od kovida 

Taj efekat skraćenja trajanja bolesti nije primećen kod pacijenata koji su imali blagu do umerenu kliničku sliku bolesti. Njihovo vreme oporavka bilo je pet dana i za one koji su dobijali “remdesivir” i placebo.

Za pacijente sa teškom kliničkom slikom, kako stoji u objavi EMA,  koji su činili približno 90 odsto ispitanika tokom studije, vreme oporavka bilo je 12 dana u grupi koja je primala “remdesivir” i 18 dana u grupi koja je primala placebo.

Ovim lekom je lečen američki predsednik Donald Tramp koji je bio zaražen kovidom 19.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike