Nemojte da zaboravite! Kazaljke se noćas pomeraju za jedan sat unazad

29.10.2022

20:03

0

Autor: 24sedam

Letnje računanje vremena završava se noćas u tri sata, kada se, kazaljke pomeraju za jedan sat unazad

Nemojte da zaboravite! Kazaljke se noćas pomeraju za jedan sat unazad
time-g43424406c_1280 - Copyright Pixabay

Letnje računanje vremena završava se noćas u tri sata, kada se, kazaljke pomeraju za jedan sat unazad.


- Na osnovu Zakona o računanju vremena letnje računanje vremena u 2022. godini se završava u nedelju, 30. oktobra 2022. godine u 3.00 sata, tako što se, pomeranjem za jedan čas unazad, vreme u 3.00 sata računa kao 2.00 sata - saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.

Pre četiri godine, EU je bila veoma blizu da ukine letnje računanje vremena i zemljama članicama je dat rok do aprila 2020. godine da se izjasne.

Odluka Vladimira Putina iz 2014. godine o ukidanju letnjeg računanja vremena podstakla je mnoge države širom sveta da počnu da razmišljaju da krenu istim putem.

Letnje računanje vremena uvedeno je u Nemačkoj 1916. godine, u jeku Prvog svetskog rata, kako bi dan trajao duže i tako se sačuvao ugalj koji je korišćen za osvetljavanje. Gotovo čitav vek praksa pomeranja sata nije dovođena u pitanje u većem delu sveta.

Poslednjih godina sve su češće rasprave o tome da li bi trebalo da se letnje računanje vremena ukine. Zapravo, nisu u pitanju samo beznačajne polemike, već je 2018. godine Evropska unija bila na korak do donošenja odluke o njegovom ukidanju.

Kada je u martu te godine proglašena epidemija koronavirusa, to pitanje je skrajnuto i saglasnost do danas o tome nije postignuta, a Srbija je nastavila dva puta godišnje da menja računanje vremena, kao što čini ostatak Evrope.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike