Patrijarh Kiril i mitropolit Joanikije služili zajedničku liturgiju: Srbija nikada nije bila na strani neprijatelja Rusije (VIDEO)

18.10.2022

19:13

0

Arhijereji Srpske pravoslavne crkve doputovali su u Moskvu na poziv patrijarha Kirila radi učešća na Međunarodnom rusko-srpskom festivalu "Srpska uteha ruskom srcu"

Patrijarh Kiril i mitropolit Joanikije služili zajedničku liturgiju: Srbija nikada nije bila na strani neprijatelja Rusije (VIDEO)
Patrijarh Kiril Mitropolit Joanikije - Copyright Printscreen / Youtube / tvsoyuz

"Potrebno je sačuvati jedinstvo srpske i ruske crkve koje se zasniva na zajedništvu duhovnog života, svetih i istorije", poručio je patrijarh ruski Kiril koji je služio liturgiju u Patrijaršijsko-uspenjskom Sabornom hramu Moskovskog kremlja, uz sasluženje arhijereja SPC, među kojima je bio i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Patrijarh Kiril istakao je da je srpska crkva najbliža ruskoj po kulturi, duhovnoj tradiciji i odanosti jedinstvu pravoslavnih Slovena.

- Srbija nikada nije bila na strani neprijatelja Rusije, to je istorijska činjenica. Čak i sada, budući da ste u središtu Evrope, u teškoj ste situaciji - naveo je patrijarh Kiril.

Patrijarh Kiril pozdravio je arhijereje SPC i poručio da su danas radosni jer zajedno sa njima u liturgiji učestvuju i mitropolit Joanikije i episkop pakračko-slavonski Jovan.

Mitropolit Joanikije: Molimo se za celu svetu Rusiju

Mitropolit Joanikije naglasio je da se arhijereji, sveštenstvo i celi srpski narod moli za patrijarha Kirila i za celu svetu Rusiju, saopšteno je iz pres-službe patrijarha moskovskog i cele Rusije.

- Da Gospod molitvama Presvete Bogorodice i svih svetih, a i našim molitvama pošalje blagodat, milost, da prosvetli sve koji su najodgovorniji, umekša srca i da što pre počne dijalog, da se razgovara i bratski sa poverenjem dođe do mira i kroz sva ova iskušenja projavi Božija milost i pravda, čovekoljublje. I daj Bože da Gospod usliši Vaše molitve, Vaša svetosti i da Vam Bog daruje snage i duhovne sile da sva ova teška iskušenja iznesete kao i Vaši veliki prethodnici - istakao je mitropolit Joanikije.

Arhijereji Srpske pravoslavne crkve doputovali su u Moskvu na poziv patrijarha Kirila radi učešća na Međunarodnom rusko-srpskom festivalu "Srpska uteha ruskom srcu" na Pravoslavnom humanitarnom univerzitetu Svetog Tihona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike