Ovo je budućnost, Srbija će biti zemlja pobednik: Vlada Srbije usvojila memorandum - ovako će se razvijati precizna onkologija

06.10.2022

15:33

0

Vlada Srbije i kompanija Roche danas su u Beogradu potipisale Memorandum o razumevanju o naučno-istraživačkoj saradnji

Ovo je budućnost, Srbija će biti zemlja pobednik: Vlada Srbije usvojila memorandum - ovako će se razvijati precizna onkologija
Vlada Srbije zgrada 2001 2022 foto kaca (8) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Na sednici Vlade Republike Srbije usvojen je Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Roche d.o.o Beograd u oblasti razvoja i istraživanja precizne onkologije, koji je danas sa ovom kompanijom potpisala predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić. 

Reč je o saradnji u oblasti precizne onkologije koja bi se odnosila na izgradnju sposobnosti i kapaciteta kroz istraživačke projekte, dijagnostička, klinička, ekonomska i pitanja implementacije, kao i omogućavanje proširenje pristupa precizne medicine na pacijentima sa karcinomom pluća. 

Takođe, okupljanjem svih nacionalnih aktera u oblasti raka pluća, olakšao bi se rad srpskog zdravstvenog sistema u ovoj oblasti u cilju zajedničkog stvaranja bolje budućnosti za pacijente.

Vlada Srbije i kompanija Roche danas su u Beogradu potipisale Memorandum o razumevanju o naučno-istraživačkoj saradnji, koji za cilj ima da se u Srbiji razvije takozvana "precizna medicina", koja značajno unapređuje lečenje onkoloških pacijenata.

Memorandum su potpisali predsednica Vlade Ana Brnabić i regionalni direktor kompanije Roche Adriano Treve.

BIO 4 kampus (Biomedicina, Bioinformatika, Biotehnologija i Biodiverzitet) je projekat koji je pokrenula Vlada Srbije, a ambicija tog projekta je formiranje svetski priznatog centra za istraživanje i razvoj u Srbiji, a kampus čine, između ostalog, i naučni instituti i obrazovne ustanove.

Kompanija Roche, koja je postala partner BIO4 kampusa, učestvovaće u razvoju takozvane "precizne medicine", koje značajno unapređuju lečenje onkoloških pacijenata.

Premijerka je posle potpisivanja poručila da je danas izuzetno značajan dan za dalje pozicioniranje Srbije na mapi inovacija i na svetskoj mapi zemalja koje imaju dobre kapacitete za istraživanje i razvoj.

- Ovo je budućnost i nešto što će svakako odrediti da li će Srbija nastaviti da bude zemlja pobednik, i u ovim teškim i izazovnim vremenima, ili će pokleknuti pred pritiscima i neće dovoljno brzo napredovati - istakla je Brnabić.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
 

Ona je kazala da se poslednjih nekoliko godina, Srbija na evropskoj, ali i na svetskoj mapi, pozicionirala kao zemlja koja može da doprinese u oblastima istraživanja i inovacija u svakoj oblasti, pa i u tradicionalnoj industriji.

- Zemlja pametnih, obrazovanih ljudi, što nam je sve pomoglo da stvaramo novu vrednost i donelo ekonomski rast i napredak, rast plata i penzija i da privlačimo sofisticirane investicije što se ogleda na kvalitet života u Srbiji. Ove godine izvoz iz IT sektora biće preko 2,5 milijarde evra, a taj sektor trenutno pravi najveću vrednost u Republici Srbiji. Od toga, 1,5 milijardi je naš suficit, ostaje kod nas i upotrebljuje se za dalji razvoj Srbije - poručila je premijerka.

Kaže da je nekoliko godina unazad Vlada radila sa kompanijom Roche kako bi im pokazali da je Srbija zemlja inovacija i da jedan deo njihovog istraživanja može da se odvija u Srbiji.

- Ovo je za mene samo početak. Verujem da Srbija može mnogo više i sad vidimo trend da sve više stranih kompanija otvara svoje naučne i istraživačke centre u Srbiji. Da bi nastavili taj trend, mi kao Vlada moramo da idemo dalje. Dva ključna stuba našeg daljeg razvoja su veštačka tehnologija i BIO 4 kampus koji ćemo tokom 2023. početi da radimo - rekla je Brnabić.

- Kompanija Roche, najveća i najjača farmaceutska kompanija na svetu, ima godišnji budžet od 16 milijardi dolara samo za istraživanje i razvoj. Ako bismo dobili deo tog godišnjeg budžeta da se te stvari rade u Srbiji, onda vidite koliko je to dodatnih investicija o kojima nismo mogli ni da pričamo dok se nismo postavili kao zemlja inovacija i razvoja - kazala je premijerka.

Regionalni direktor kompanije Roche, Adriano Treve, današnji dan ocenio je kao početak izuzetno bitne kampanje.

- Uložili smo mnogo vremena, napora i truda da se ovo ostvari i da se otvore biocentri i danas krećemo u jedno izvanredno putovanje. Veliki dan za Srbiju i pacijente u Srbiji kako bi imali pristup inovacijama. Nadamo se da ćemo u budućnosti preneti neka sredstva u Srbiju kako bi radili na naučnim istraživanjima - poručio je Treve.

U okviru potpisanog, u Srbiji će se raditi na kreiranju kapaciteta za istraživanje i razvoj kroz istraživačke projekte, takođe da se u Srbiji obavljaju testovi genomskog profilisanja genoma karcinoma, da se otvori put široj upotrebi precizne medicine i primeni individualnih terapija, odnosno pronalaženju najefikasnijeg načina lečenja za svakog pacijenta ponaosob - pojasnila je direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, dr Jelena Begović.

- To je pokrenuto od strane kompanije Roche, a ideja je da upotrebimo najsavremenij tehnologije, odnosno "sekvenciranje sledeće generacije" na posebnim panelima koje je Roche razvio, kako bismo ušli duboko u genetiku svakog karcinoma koji se razvio u organizmu neke osobe. To vodi ustvari u primenu "personalizovane medicine", jer svaki kancer ima svoju genetiku, a od te genetike zavisi kako će se raditi dijagnostika, koja terapija treba da se primi, koji lek da se primeni i kakva je prognoza bolesti. Veliki benefit za naše pacijente i za celokupno društvo - kazala je dr Begović.

Projekat bi trebalo da omogući da genomsko profilisanje postane deo protokola lečenja onkoloških pacijenata u Srbiji i da ustanovi terapije na "molekularnom nivou", što će omogućiti mnogo preciznije i efikasnije lečenje, povećati efikasnost lečenja, smanjiti neželjene efekte i omogućiti zdravstvenom sistemu da postane još efikasniji.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti