Šarčević: Ne mogu svi fakulteti da izdrže smanjenje školarine

16.10.2020

10:27 >> 11:59

0

Ministar prosvete istakao je da će fakulteti umanjiti školarinu prema svojim mogućnostima

Šarčević: Ne mogu svi fakulteti da izdrže smanjenje školarine
Copyright TANJUG / TARA RADOVANOVIC / an

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da nije primio 3.000 mejlova sa zahtevom za sastanak od grupe studenata koja traži smanjenje školarina od 30 odsto i istakao da nema ništa protiv sastanka, ali da je taj zahtev “neprimeren jer postoje fakulteti koji to ne mogu da ispune”.

-Uspeli smo da se broj za budžet održi bez obzira na 48 poena. Predlažem studentima da se jave svojim kolegama na fakultetima i probaju tamo da reše problem, jer neki fakulteti mogu 10 odsto, neki 15, a neki 20 odsto da smanje školarinu. Takođe, može se smanjenje organizovati i za grupu koja je siromašna – naveo je Šarčević.

Ministar je istkao i da se dva puta sedmično sastaje sa predstavnicima KONUS-a i SKONUS-a, a studentima je poručio da razgovara sa svojim kolegama na fakultetima i kroz SKONUS pokušaju da reše taj problem, podsećajući da to nije u nadležnosti Ministarstva, već da Ministarstvo može samo da da preporuku.

Prema njegovim rečima, kroz intenzivnu saradnju Ministarstva i SKONUS-a, rešavaju se svi problemi.

-Ne vidim razlog da ta grupa studenata ne može svoje probleme da iznese i reši preko SKONUS-a. Ima 250.000 studenata, a ja komuniciram sa 95 odsto njih – kazao je.

Studenti: Poslali smo mejlove

Predstavnici studentske inicijative “Za smenjenje školarina” tvrde da su danas predali 18.000 potpisa studenata koji podržavaju njihov zahtev na pisarnicu Ministarstvu prosvete .

Predstavnik inicijative Nikola Arsić rekao je da su, osim studenata, potpisnici peticije i njihovi roditelji.

On je rekao da je reč o racionalnom zahtevu i objasnio to tako što kaže da po finansijskim izveštajima mnogi fakulteti imaju suficit, te da mogu da izađu u susret studentima.

Arsić je dodao da su studenti još jednom predali zahtev za sastanak sa ministrom Mladenom Šarčevićem.

-Poslali smo 3.000 mejlova ministru prosvete sa zahtevom za sastanak. Pošto tvrdi da nije dobio, pokazaćemo ih čim budemo imali priliku za sastanak – rekao Arsić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike