Leto nas je napustilo i zvanično: Noćas nam je stigla jesen

23.09.2022

05:53

0

U trenutku kad nama počinje jesen za stanovnike južne Zemjine polulopte počinje proleće

Leto nas je napustilo i zvanično: Noćas nam je stigla jesen
Tan2022-1-2_141847437_0 - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema informacijama Astronomskog društva "Ruđer Bošković" jesen je počela jutroš u 03.03 sati u trenutku kada je Sunce bilo u ravni Zemljinog ekvatora, odnosno, kako kažu astronomi, kad prelazi sa severne na južnu nebesku populoptu.


U trenutku kad nama počinje jesen za stanovnike južne Zemjine polulopte počinje proleće.

Na dan početka jeseni Sunce u Beogradu izlazi u 06h 26m, a zalazi u 18h 34m, što znači da obdanica traje 12h 08m, a noć 11h 52m.

Na dan jesenje ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, iako se ono geometrijski gledano nalazi ispod njega.

Obdanica i noć će biti iste dužine 26. septembra.

U Srbiji će prvog dana jeseni biti promenljivo vreme, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i lokalne pojave kratkotrajne kiše ili pljuska, a uz najvišu dnevnu temperaturu do 20 stepeni.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), najniža temperatura iznosiće od 2 do 10, a najviša od 16 do 20 stepeni.

Ujutro hladno, mestimično uz maglu i nisku oblačnost.

Duvaće slab i umeren vetar, na istoku Srbije povremeno jak, zapadni i severozapadni, u toku noći u skretanju na južni.I u Beogradu, posle jutra uz maglu i nisku oblačnost, u toku dana promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a u pojedinim delovima grada moguća je i kratkotrajna kiša.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike