Oglasila se Ana Brnabić o Evroprajdu: Garantujem da će ulice biti bezbedne

17.09.2022

14:35

1

Kako navode u saopštenju, hiljadama aktivista na trasi šetnje koja će krenuti od Narodne skupštine priključiće se brojne diplomate, članovi Evropskog parlamenta, kao i drugi evropski i međunarodni lideri

Oglasila se Ana Brnabić o Evroprajdu: Garantujem da će ulice biti bezbedne
Tan2022-9-8_14042258_3 - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Evropska prajd asocijacija (EPOA) saopštila je danas da je posle više nedelja intenzivnog međunarodnog pritiska premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da može da se održi šetnja u okviru Evroprajda zakazana za 17.00 sati.

Kako navode u saopštenju, hiljadama aktivista na trasi šetnje koja će krenuti od Narodne skupštine priključiće se brojne diplomate, članovi Evropskog parlamenta, kao i drugi evropski i međunarodni lideri.

U saopštenju na sajtu EPOA dodaje se da se ne očekuje da u šetnji učestvuje i premijerka.

Kako su naveli, Brnabić je rekla da može da garantuje da ce ulice Beograda biti bezbedne tokom popodneva.

Predsednica EPOA Kristina Garina povodom ove vesti navela je da su srećni i zadovoljni što je premijerka Brnabic "ispunila obećanje koje je dala 2019. godine".

- Evroprajd predstavlja proslavu ljubavi, to je pokret za jednakost i deo globalne kampanje za ljudska prava. Evroprajd oličava evropske vrednosti i ne predstavlja pretnju nikome, a svakako ne Srbiji -  rekla je Garina.

Ona je dodala da će ovo biti zaista istorijski Evroprajd, najznačajniji u 30 godina dugoj istoriji EPOA, navodi se u saopštenju.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/
 

Brnabić je prethodno izjavila da će svi biti bezbedni tokom održavanja Evroprajda te da tokom protekle nedelje nije bilo nijednog incidenta na preko 130 događaja koji su organizovani u Beogradu.

Na prijemu za strane diplomate u Palati Srbije povodom Nedelje Evroprajda, premijerka je istakla da Srbija nije organizovala Evroprajd zato što ju je neko ucenio da bi ostala na evropskom putu, već zbog Srbije, našeg naroda, zemlje i društva, kao i zbog dobrobiti celog regiona.

Upravni sud odbio žalbu

Podsećamo da je prethodno upravni sud odbio tužbu organizatora "Evroprajda" kojom se osporava odluka MUP-a da se šetnja u okviru ove manifestacije, planirana za danas u Beogradu, zabrani.

Upravni sud objavio je na sajtu odluku u kojoj se navodi da je odbijena tužba organizatora "Evroprajda" podneta protiv MUP-a Srbije zbog odluke da se zabrani šetnja predviđena u okviru ove manifestacije.

Printscreen/Google Maps
 

- Imajući u vidu sve navedeno i citirane zakonske odredbe, pravilno je, po oceni suda, tuženi organ osporenim rešenjem, bez povrede pravila postupka od uticaja na rešenje ove upravne stvari, odbio žalbu tužioca kao neosnovanu, pravilno nalazeći da je prvostepeni organ odlučne činjenice utvrdio potpuno i nesumnjivo i na utvrđeno činjenično stanje pravilno primenio propise na koje se pozvao. Ovo stoga što je u zakonito sprovedenom postupku utvrđeno da, povodom predmetnog javnog okupljanja (šetnje), postoji opasnost od nasilja, uništavanja imovine ili drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu, što je jedan od zakonom propisanih osnova za zabranu okupljanja. Za svoju odluku tuženi organ je dao dovoljne i na zakonu zasnovane razloge, koje u svemu prihvata i ovaj sud - navodi se između ostalog u odluci Upravnog suda.

MUP Srbije zabranio je prethodno šetnju iz bezbednosnih razloga i odbacio žalbu organizatora "Evroprajda" na ovu odluku.

MUP takođe iz bezbednosnih razloga nije odobrio ni okupljanje u znak protesta protiv održavanja ove manifestacije u Beogradu.

BONUS VIDEO:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti