Naučnici iz Srbije zaslužni za Nobelovu nagradu za fiziku

19.10.2020

13:14 >> 13:24

0

Nobelovka Andrea Gez je u svom radu čak 19 puta citirala naučnike iz Srbije

Naučnici iz Srbije zaslužni za Nobelovu nagradu za fiziku
Copyright Tanjug/UCLA via AP)

Andrea Gez i Rajhard Gencel postali su poznati svetskoj javnosti nakon što su dobili ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku, a manje je poznato da su nekadašnji studenti Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu prethodnih godina sarađivali sa njima, dok je čak njih troje citirano u radu.

Rezultate radova grupu naših naučnika – astrofizičara, fizičara i astronoma, nobelovka Andrea Gez je citirala 19 puta, a doktor Gencel četiri puta.

Jedan od njih je i nekadašnji student Matematičkog fakulteta, sada profesor univerziteta u Americi Samir Salim, koji sarađuje sa ovogodišnjom nobelovkom skoro dvadeset godina. Objavili su više zajedničkih naučnih radova.

Printscreen

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam imao prilike da doprinesem tako zanimljivom i značajnom projektu kao što je utvrđivanje postojanja supermasivne crne rupe u našoj galaksiji. Moje divljenje je upućeno profesorki Gez, inače tek četvrtoj ženi dobitniku Nobela za fiziku. Njena energija, talenat i istrajnost u projektu koji traje skoro tri decenije su velika inspiracija za mene i moje kolege. Takođe, želim da se zahvalim svim svojim nastavnicima i profesorima u Srbiji koji su mi pomogli na mom naučnom putu – rekao je Salim.

Od Matematičke gimnazije do profesure u Indijani

Samir Salim je rođen u Beogradu. Po završetku Matematičke gimnazije i astrofizike na beogradskom Matematičkom fakultetu, doktorirao je na Univerzitetu u Ohaju, postdoktorske studije je završio na Univerzitetu u Kaliforniji (UCLA), a danas je profesor na Departmanu za astronomiju Univerziteta Indijana u Blumingtonu.

Iz Matematičkog fakulteta u Beogradu se nadaju se da će kao i do sada njihovi rezultati doprineti daljem razvoju nauke i kod nas i u svetu.

– Astronomija i astrofizika su tradicionalno deo Matematičkog fakulteta. Ti rezultati pokazuju da se na toj katedri jako dobro radi – rekao je Zoran Rakić, dekan Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ovogodišja Nobelova nagrada za fiziku podeljena je između tri naučnika, sa jedne strane dodeljena je Rodžeru Penrouzu “za otkriće da je stvaranje crnih rupa snažno povezano sa opštom teorijom relativnosti”, dok su sa druge strane nagradu podelili Rajnhard Gencel i Andrea Gez “za otkriće supermasivnog kompaktnog objekat u centru naše galaksije”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike