Srpska naučnica iz Njujorka donela sjajne vesti: Saznanje o antitelima menja borbu sa koronom

19.10.2020

13:52 >> 14:20

0

Autor: A. Bulatović

Naučni rad sa Univerziteta u Arizoni potvrdio je ohrabrujuće vesti

Srpska naučnica iz Njujorka donela sjajne vesti: Saznanje o antitelima menja borbu sa koronom
Copyright Isidora Stanković, Facebook

Isidora Stanković je naša doktorandkinja biomedicinskih nauka u Njujorku, gde se došlo do veoma bitnog podatka u vezi s koronavirusom, njegovim funkcionisanjem i otporom organizma na njega.

U pitanju su antitela koja se proizvode nakon što se preboli kovid, dok je naučni rad sa Univerziteta u Arizoni potvrdio ohrabrujuće vesti.

– Samo ove nedelje objavljena su dva važna naučna rada koja pokazuju kako virus reaguje s našim imunim sistemom. Prvi rad objavili su naučnici sa Harvarda i on pokazuje da kada virus inficira organizam, on onda ruši prvu liniju odbrane našeg imunog sistema. Naš imuni sistem luči proteine koje koristi kao signale da mu kažu da je virus u organizmu. Kod korone, on reaguje s proteinima i uništava ih na čak tri načina na molekularnom niovu, što prethodno nismo videli kod drugih virusa – istakla je Isidora Stanković.

Pixabay

Lekari to uglavnom mogu da utvrde posmatranjem kod težih slučajeva koronavirusa, u odsustvu proteina imunog sistema. Univerzitet u Arizoni je istraživao imune odgovore na virus kod čak 30.000 ljudi.

Ustanovljeno je da su antitela za ovaj virus prisutna od pet do sedam meseci, što je krucijalno za pravljenje vakcine, dok kod pojedinaca mogu da opstanu godinu ili dve godine.

– Zasada znamo da je kovid 19 od pet do 10 puta smrtonosniji od virusa gripa, ali i da koronavirus mnogo manje mutira nego virus gripa, što je dobra vest. Koronavirus svakog meseca ima jednu do dve mutacije koje nisu preterano strašne.

Dodala je da koronavirus RNK virus i da je terapije za njega teško napraviti, jer je RNK nestabilan u odnosu na DNK.

– Zbog toga je s jedne strane jasno da je koronavirus teško mogao nastati u laboratoriji. Da postoje tehnologije za modifikovanje RNK, one bi bile primenjene u lečenju drugih bolesti. Za lek, kada se napravi u laboratoriji, mora da prođe od 20 do 50 godine dok ne dođe do apoteke, pa se zato u ovom slučaju i radi skrining lekova za druge bolesti – rekla je Stankovićeva za N1.

Za kraj, najvažniji savet je da se nose maske, drži distanca i održava higijena, pre svega ruku. U Njujorku je, primera radi, uz poštovanje mera, uspešno zadržan nivo infekcije ispod jedan odsto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: N1

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike