Korona će na zimu opet "buknuti": Dr Fabio Skano o talasu kovida koji je zahvatio i Srbiju

28.07.2022

17:43

0

Izaslanik za Zapadni Balkan je rekao da su sve zemlje u zapadnoj Evropi koje su imale visoku stopu vakcinacije izbegle veliki broj pacijenata na intenzivnoj nezi to nedvosmisleno ukazuje na značaj vakcinacije

Korona će na zimu opet "buknuti": Dr Fabio Skano o talasu kovida koji je zahvatio i Srbiju
Tan2022-7-28_16233510_3 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Iako broj slučajeva u Evropi trenutno ne raste ipak se očekuje da će na zimu brojke biti veće nego sada, rekao je danas direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji i izaslanik za Zapadni Balkan dr Fabio Skano.


U intervjuu za Tanjug Skano je istakao važnost individualne odgovornosti kad je reč o epidemijskim merama.

- Ja ću sada skinuti masku, jer sam se pre par sati testirao kako bih došao na ovaj razgovor. Bio sam negativan, a svi drugi u prostoriji nose masku i zato bih želeo da istaknem značaj individualne odgovornosti i nošenja maske u zatvorenom prostoru - poručio je Skano.

Da li se očekivao ovakav talas?
 

Na pitanje da li se očekivao ovakav talas u Evropi, Skano kaže da je u evropskom regionu od početka juna došlo do povećanja broja zaraženih od korone i to novim varijantama BA.5 i BA.4, kod kojih je primetno brže širenje u poređenju sa drugim varijantama.

Profimedia
 


- Broj slučajeva u evropskom regionu više ne raste, ali se zaraza širi ka istoku kontinenta. Takođe smo primetili udvostručen broj hospitalizacija, ali u poređenju sa utrostručenim slučajevima novozaraženih i nije značajno to povećanje pacijenata na intenzivnoj nezi, a to je zahvaljujući vakcinaciji - ističe Skano.

Dodao je da su sve zemlje u zapadnoj Evropi koje su imale visoku stopu vakcinacije izbegle veliki broj pacijenata na intenzivnoj nezi to nedvosmisleno ukazuje na značaj vakcinacije.

- To je jedini način da se izbegne smrtni ishod i da se spreče nove varijante virusa. Na južnoj hemisferi vidimo povećan broj zaraze gripom, stoga možemo zaključiti da ćemo tokom zime imati rast brojki iako je sada stao taj rast - kazao je Skano.

Dodao je da je potrebno pripremiti se za jesen i za zimu i to pre svega putem vakcinacije kako bi se zaštitili i građani, ali i zdravstveni sistemi.

Profimedia


Govoreći o epidemijskoj situaciji u Srbiji, Skano kaže da je trenutnih 6.000 novozaraženih brojka koja je tri puta veća nego poslednje sedmice juna, ali uverava da je situacija u našoj zemlji slična evropskom proseku.

- U ovom trenutku jeste povećani broj novozaraženih u Srbiji i ne znamo sa sigurnošću koliko će to da traje. Ono što je drugačije u Srbiji to je što je broj hospitalizovanih veći od evropskog proseka, a to je upravo zbog izostanka dovoljnog broja vakcinisanih. Vakcinacija štiti od toga da će zaraženi završiti u bolnici, jedina dobra stvar je što se nije povećao broj prijema na intenzivnu negu ni u Srbiji, a to je rezultat toga što su u najvećoj meri u Srbiji vakcinisani stariji građani. Ovo je odličan pokazatelj i poziv ljudima da se vakcinišu i time zaštite i sebe i celo društvo - poručio je direktor SZO u Srbiji.

Kada je reč o varijanti koja je dominantna i u Evropi i u Srbiji se vidi da su BA.4 i BA.5 preuzele primat od omikrona.
Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- To vidimo po lakoći kojom se prenose, i poslednjih mesec i po dana smo razgovarali sa zdravstvenim institucijama koje su to potvrdile. Kada je u pitanju klinička slika za sada je lakša, kao i kod omikrona, međutim, ne govori se dovoljno o produženom kovidu koji može da nastupi kao posledica preležane korone. Vakcine sprečavaju stvaranje produženog kovida i mnogo je bolje da se zaštitimo kada već postoji način - rekao je Skano.

Šta se zna o Kentaur varijanti?

Na pitanje koliki rizik predstavlja nova "Kentaur" varijanta, Skano ukazuje na to da je ona samo jedna od varijanti o kojima treba brinuti, te da je do sada registrovan u 12 zemalja u svetu od kojih je sedam u Evropi.


- I dalje ga proučavamo, ne znamo koliko će se širiti, to pratimo. Ono što znamo jeste da izgleda da nije ozbiljnija varijanta od trenutne dve dominantne. Takođe, sada znamo mnogo više o tome šta treba uraditi, kako i kada reagovati, a i zaposleni u zdravstvu su mnogo više obučeniji sada, nego na početku pandemije - objasnio je.

Kada je reč o kentaur varijanti, to je samo jedna o kojoj treba brinuti. Ovo je virus koji vrlo lako mutira, što se više širi, logično, ima i više mutacija. Stoga je jako bitno smanjiti stopu širenja, naveo je Skano i poručio da SZO globalno očekuje da će biti povećan broj slučaja tokom zime i da je sada trenutak da se počne sa pripremama za jesen i zimu.

- Moramo pre svega da promenimo percepciju ljudi, a vidimo kako se ona sama menja kada cifre krenu da rastu. Mi vidimo mestimično povećanje vakcinisanih, što se tokom leta i očekivalo, ali moramo da apelujemo i na individualnu odgovrnost koja podrazumeva, pre svega, nošenje maski - kazao je.
AP Photo/Vadim Ghirda, File


Na pitanje da li se očekuje povratak epidemijskih mera, Skano odgovara da je to individualni pristup svake zemlje u zavisnosti od epidemijske situacije koja se u njoj odvija.

- Kovid nije nestao, on je tu i uvek može da se vrati. Ne treba neko da nam kaže da nosimo masku da bismo znali da treba da se zaštitimo u trenutku kada raste broj novozaraženih. Potrebno je komunicirati, pružiti činjenice i proverene informacije. Biće potrebno preduzeti neke mere kada se veliki deo života premesti u zatvorene prostore, pre svega povratak dece u škole - istakao je dr Skano.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike