Meduze i ajkule su najmanji problem našim turistima: U Grčkoj vreba riba zmaj, najčešće je u plićaku, a ako je zgazite... (VIDEO)

26.07.2022

09:07

0

Riba je duga svega 10 centimetara, ali njene bodlje kriju veoma jak otrov

Meduze i ajkule su najmanji problem našim turistima: U Grčkoj vreba riba zmaj, najčešće je u plićaku, a ako je zgazite... (VIDEO)
plaža - Copyright Pixabay

Meduze i ajkule postale su najmanji problem za naše turiste nakon što su otkrili da u plićaku vreba "riba zmaj", ili ti kako je Grci zovu "drakena".

Za sada je najviše ima u Olimpskoj regiji, ali turisti javljaju da su je videli i u drugim mestima. Iako je duga svega 10 centimetara, posebno plaši sve plivače jer su njene bodlje otrovne, dok se jaka bol od uboda ne jenjava ni nakon pola sata.

Profimedia
 

- Jedna informacija za sve posetioce Olimpske regije. Naime, moje dete je danas nagazilo u moru ribu koja se zove ‘Dragon Fish‘. Ima otrovnu bodlju i nakon uboda je osetio veliku bol i plakao je puno. Hvala ljudima iz kafića koji su znali o čemu se radi, pa su nam odmah pomogli i sve je prošlo bez posledica. Odmah su stavili detetovu nogu u kofu vrele vode i tako sprečili širenje otrova. Rekli su nam da i kod lekara isto to urade. Možete pogledati na netu da znate o čemu se radi. Ima ih u plićaku u celoj Olimpijskoj regiji - napisala je jedna mama u grupi Grčka info.

Profimedia
 

Specifično je to i što je ribu teško primetiti u vodi kako je slične boje kao i šljunak, a često se  u njemu krije.

 

 

Simptomi trovanja su obično samo lokalni, ali se ponekad javljaju i simptomi kao što su pojačano znojenje, slabost, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, piše Nikana.gr.

Preporuka je da, ukoliko osetite ubod ribe-zmaja, što pre potražite medicinsku pomoć kako biste dobili injekciju protiv alergije ili antibiotik. Svakako, do dolaska kod lekara, možete potopiti nogu u toplu vodu kako ona oslabljuje efekat trovanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike