Na današnji dan ubijeni su čuveni krvoloci: Beogradske dahije su „sečom knezova“ zapalili iskru Prvog srpskog ustanka - ovako su stradale!

24.07.2022

05:10

0

Autor: I.P.

Vlasti u Istanbulu su verovale da su Srbi osvetom nad dahijama dobili zadovoljenje, ali su se ustanici pod vođstvom Karađorđa sukobili 1805. sa sultanovom vojskom

Na današnji dan ubijeni su čuveni krvoloci: Beogradske dahije su „sečom knezova“ zapalili iskru Prvog srpskog ustanka - ovako su stradale!
milenko stojkovic - Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1804. godine srpska potera predvođena bimbašom (turski vojni čin u rangu komandanta bataljona), kasnije vojvodom, Milenkom Stojkovićem uhvatila je i pogubila na dunavskom ostrvu Ada Kale dahije Aganliju, Kučuk Aliju, Mulu Jusufa i Mehmed-agu Fočića. 

Dahije su prethodno „sečom knezova“ zapalili iskru Prvog srpskog ustanka.

Namera dahija bila je da se dočepaju Vidina (danas Bugarska). Vlasti u Istanbulu su verovale da su Srbi osvetom nad dahijama dobili zadovoljenje, ali su se ustanici pod vođstvom Karađorđa sukobili 1805. sa sultanovom vojskom.

Kada je u leto 1804. godine, u vreme misije Bećir paše, doneta odluka da se pogube turske dahije Aganlija, Kučuk Alija, Mula Jusuf i Fočić Mehmed-aga, zbog čije je okrutne vladavine i došlo do nezadovoljstva u narodu, Milenko Stojković je određen od strane srpske i turske vlasti (od koje su se dahije odmetnule i vladale samozvano) da izvrši presudu.

Wikipedia
 

 

Sa družinom od 27 svojih odabranih momaka i 10 momaka Redžep-aginih (Redžep je bio komandant ostrva Ada Kale) otišao je u Adu Kale, gde su se dahije sklonile, a onda prerušen, tokom noći otišao Ibrahimu, stricu Redžepovom i predao mu pismeno naređenje Bećir-paše, kao i pismo Redžepovo u kojima se objašnjava zašto je došao i ko ga šalje. Preplašen Ibrahim odao mu je kuću u kojoj su se dahije krile i iste noći, između 25. i 26. jula, Milenko ih je napao. Borba je trajala osam sati bez prekida.

Wikipedia
 

 

Kada su dahije likvidirane i njihove glave (osim Aganlijine koja je prilikom pranja ispuštena u Dunav) u Beograd donete, najpre su, u nedelju rano ujutru, predate Redžep-agi, adakalskom komandantu. „Kad su pak glave odnesene kod vezira bile, onda vezir ogrne ovog Redžefagu s ćurkom (bundom) i njegovi 7 momaka izabrani takođe ogrne i bakšiš dade, a zasada Serbljem ništa nije za znak hrabrosti dato“. Ovaj podatak jasno govori o iskrenosti Turaka, pa i samog „mirovnjaka“ Bećir-paše.

Ipak, Milenko je ostao zapamćen kao neustrašivi junak, što je i u kasnijim bitkama potvrdio. Nijednu bitku nije izgubio, ređao je samo pobede.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike