Uskoro kreće popis stanovništva: Koliko nas ima u Srbiji - novina u pitanjima!

19.07.2022

19:54

0

U međuvremenu, nije bilo zahteva poput onog da se "Vojvođanin" uvrsti u nacionalnu pripadnost, ali su se neki, na primer, zanimali za to da li će se popisivati kućni ljubimci, tačnije psi, i zašto ne

Uskoro kreće popis stanovništva: Koliko nas ima u Srbiji - novina u pitanjima!
Tan2022-7-19_19219848_1 - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

 

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova, koji je zbog kovida odložen za 2022. godinu, biće održan od prvog do 31. oktobra. Na terenu će biti 2.200 instruktora i 15.000 popisivača. Procenjuje se da će koštati pet evra po stanovniku. Deo sredstava obezbeđen je iz budžeta države, a deo finansira Evropska unija.

Oktobarski popis šansa je i za sve koji žele dopunski posao. Mogu da se prijave od 22. jula do 5. avgusta na sajtu Zavoda za statistiku.

Za prikupljanje podataka prvi put se, umesto papirnatih upitnika, koriste laptopi, pa je znanje rada na računaru jedan od uslova za posao.

- Kada se prijavljuje lice mora da bude punoletno, 18 i više godina i više, da bude srpski državljanin, da ima prebivalište ili boravište na teritoriji Republike Srbije, da u prošlosti nije kažnjavan, osuđivan i da se trenutno protiv tog lica ne vodi krivični postupak niti neki drugi istražni postupak - kaže Mladen Veličković, načelnik odeljenja za pravne poslove Republičkog zavoda za statistiku.

RTS/Prinscreen
 

Iako broj umrlih, prema uzroku smrti, nije popisna tema, Republički zavod je prvog jula objavio godišnje podatke o preminulima u prošloj godini, kod kojih se uzrok smrti može dovesti u vezu sa koronom.

- U prošloj godini u Republici Srbiji zbog pandemije beležimo povećanu smrtnost. Umrlo je oko 136.000 lica, a od bolesti koje se mogu dovesti u vezi sa kovidom 19, ti uzroci su sada na drugom mestu po učestalosti po broju umrlih, nemam tačno podatke, ali nešto više od 27.000 lica prema našim podacima - navodi Snežana Lakčević, pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku, sektor društvenih statistika.

RTS/Prinscreen
 

Popisivaće se i zatvorenici, zaposleni u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, ali i oni u centrima za prihvat izbeglica i azilanata. Jedna od novina je da će osobe koje su živele u inostranstvu odgovarati i na pitanje kada su se odselile iz Srbije i kada su se vratile.

U međuvremenu, nije bilo zahteva poput onog da se "Vojvođanin" uvrsti u nacionalnu pripadnost, ali su se neki, na primer, zanimali za to da li će se popisivati kućni ljubimci, tačnije psi, i zašto ne.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike