Šta je pošlo naopako u slučaju "kiropraktičar"? Stručnjaci: Lekar je morao da uradi detaljne snimke prvog pršljena, pa onda da ga namešta

11.07.2022

18:10

0

Nameštanje atlasa vrši se mašinski, a ne ručno

Šta je pošlo naopako u slučaju "kiropraktičar"? Stručnjaci: Lekar je morao da uradi detaljne snimke prvog pršljena, pa onda da ga namešta
wellness-geacde195d_1920 - Copyright Pixabay

Nakon informacije da je M. Đ. (58) preminuo na Institutu za ortopediju Banjica, nakon navodnog tretmana u jednoj privatnoj klinici u Beogradu, stručnjaci za 24sedam objašnjavaju šta je moglo da prođe po zlu.

Naime, u Udruženju kiropraktičara Srbije danas nisu hteli da komentarišu puno o slučaju jer još uvek nisu poznati svi detalji.  Ipak, oni su za 24sedam objasnili da je lekar pre tretmana trebalo prvo da obavi veliki broj snimanja, a tek onda da pristupi ovom rizičnom zahvatu.

- Treba ispitati da li je tražio magnetnu rezonancu, da li je urađena dijagnostika. Da bi se utvrdilo u kakvom je stanju pacijent, mora se uraditi kompletna dijagnostika. Tek onda se može znati u kom pravcu se može odvijati lečenje - rekli su nam u Udruženju kiropraktičara Srbije.

Maser Nemanja Vitković kaže da ovakve stvari mogu da se dese kod kiropraktičara, zbog čega on ne radi nameštanje atlasa.

- Ne znam da li je kolega možda uradio neki pokret u položaju u kom nije trebalo. Za nameštanje atlasa, inače, postoje sprave gde sednete i onda vam sprava gura određenu regiju i namešta atlas. Ja nisam bio, ali neki moji klijenti kažu da su bili zadovoljni. Inače, klinike prodaju te procedure i zvuči logično to što pričaju, ali ja lično ne radim takva nameštanja. Generalno bi uvek trebalo da se prvo snimi pre nameštanja - rekao je Nemanja.

Inače, redakcija portala 24sedam kontaktirala je kliniku koja je u medijima prozvana da su vršili tretman vraćanja atlasa kod čoveka koji je preminuo nekoliko meseci nakon toga.

Ženska osoba koja nam se javila rekla je da ne znaju o čemu se radi. 
- Kod nas kiropraktičar sigurno nije "nameštao atlas". U šoku smo kako je to uopšte dospelo u medije. Nas niko nije obavestio o ovom slučaju - rekla nam je ova žena.

Ona je upitala i kako je moguće da neko tri meseca bude u komi, a da klinika ništa o tome ne znam. 

- Sada smo odjednom razapeti u medijima, bez da je bilo ko proverio istinitost tih navoda - rečeno nam je u klinici.

Inače, atlas je prvi vratni pršljen koji je praktično most između glave i vratne kičme. Zbog toga svaka njega promena izaziva telesne i psihičke tegobe, a u klinikama gde reklamiraju njegovo nameštanje, kažu da 90 odsto osoba ima pomeren atlas. I to na desno.

Navodno se zbog problema sa ovim pršljenom može pojaviti skolioza vratne kičme, a zatim i spondiloza, cervikalni sindrom, bol u mišićima gornjeg i donjeg dela vrata, ramenom pojasu, između lopatica, krckanje u vratu prilikom rotacije glave, glavobolje, trnjenje ruku pa čak aritmiju i tahikardiju.

Terapija nameštanja atlasa navodno traje do deset minuta i obavlja se samo jednom. 

Unsplash
 

Navodi se da je kiropraktikom i rukama gotovo nemoguće pomeriti ovaj pršljen, pa se to radi pomoću vibro aparata koji ga podstiče da se vrati u svoje ležište.

Zanimljivo je da se na raznim forumima mogu naći različiti komentari u vezi sa nameštanjem atlasa. Iako se na sajtovima klinika i kiropraktičara koji to rade može pročitati kako se ovom metodom leči veliki broj bolesti i zdravstvenih problema, zapravo ima sasvim drugačijih iskustava.

Tako je jedna žena napisala joj je bilo bolje samo desetak dana.

- Mislim da je u pitanju prevara. Ja nisam medicinski stručna i kada sam objašnjavala proceduru prijateljici doktorki, ona se nasmejala i prokomentarisala da "neukom čoveku može da se proda svaka priča", misleći na mene :). Nakon tretmana imala sam privremeno poboljšanje, slično onom koje se oseti kada odete kod kiropraktičara, ali o nekom trajnom rešenju nema reči... Sve u svemu, utisak o nameštanju atlasa tj. onome kako se to reklamira mi je dosta loš...kao i iskustvo...ne bih preporučila... Meni je privremeno bilo bolje, ali rezultati su trajali 10 dana. Vežbe koje vam daju koje se rade su vežbe uz koje bi vam leđa svejedno bila bolje - napisala je ova žena.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike