Nakon 30 godina: Uskoro usvajanje Zakona o socijalnim kartama

25.10.2020

13:23 >> 14:21

0

Autor: M.V.

Socijalne karte bi trebalo da najugroženijima olakšaju put do finansijske pomoći

Nakon 30 godina: Uskoro usvajanje Zakona o socijalnim kartama
Copyright Ilustracija/Profimedia

Zakon o socijalnim kartama, koji se najavljuje već tri decenije, pripremljen je i očekuje se da će uskoro biti usvojen u Narodnoj skupštini. Već od naredne godine, socijalne karte bi trebalo da najugroženijima olakšaju put do finansijske i svake druge pomoći, najavljuju u resornom Ministarstvu.

Više stambenog prostora i zemljišta nego što zakon propisuje kao uslov za socijalnu pomoć, za neke je najveća prepreka do ovog prava. Česta primedba je i da pomoć ne stiže uvek u prave ruke. Konačno rešenje, uz automatsko dobijanje socijalne pomoći bez podnošenja zahteva, obimne dokumentacije i čakanja u redovima, očekuje se od uvođenja socijalnih karata, prenosi RTS.

-Socijalne karte bi mogle da dođu na red tek kada se uradi čitava reforma sistema socijalne zaštite, kad se promeni Zakon o socijalnoj zaštiti, kad se promene zakoni drugi koji se tiču davanja iz sistema. U ovoj situaciji mi sada imamo socijalne karte koje ispadaju kao da su same sebi cilj, one su nekako predstavljene u javnosti često kao nešto što će čarobnim štapićem rešiti sve probleme u socijalnoj zaštiti iako sasvim sigurno to neće biti slučaj – rekao je Danilo Ćurčić iz A-11 Inicijative za ekonomska i socijalna prava.

On dodaje da su socijalne karte “potrebne i da se predugo čekaju”, ali će, kako navodi Ćurčić, “biti samo dimna zavesa bez rešavanja problema kao što su mali iznosi novčane socijalne pomoći, sve manje izdvajanje iz budžeta za socijalu, nedovoljno zaposlenih u ustanovama i centrima za socijalni rad uz sve veći broj korisnika”.

Printscreen / YouTube

Sa druge strane, ministasr za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Zoran Đorđević smatra da je o ovom Zakonu bilo dosta kritika.

-Trideset godina smo pričali o tome, a evo ja sad mogu da kažem mi smo već onako dobrano zagazili u to i tu više nema povratka. Idemo u nekom pozitivnom pravcu da kao država ekonomski jačamo, da možemo na neki način da povećavamo ta prava i da budemo sigurni da su oni pravedno raspoređeni i da ljudi kojima je trebalo da bude raspoređeno nisu imali taj administrativni problem koji je, ja mislim, svima onako više preko glave da čekaju redove i da dokazuju da im nešto treba ili da traže nešto – naveo je ministar za rad.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike