Nad Srbijom oblaci energije veći od prosečne atomske bombe: Očekuju se obilne padavine pred predstojeći vikend!

06.07.2022

11:37

0

Najniža temperatura biće od 15 do 18, a najviša oko 30 stepeni

Nad Srbijom oblaci energije veći od prosečne atomske bombe: Očekuju se obilne padavine pred predstojeći vikend!
Tan2022-7-5_20385704_0 - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Jako nevreme pogodilo je sinoć Srbiju gde je pala ogromna količina padavina. Usled obilnih padavina, bili su blokirani putevi, poplavljenje zgrade a evakuisana je nekolicina građana. U međuvremenu, RHMZ je izdao novo upozorenje za obilne padavine koje nas očekuju već u petak.Obilnije padavine se očekuju u krajevima južno od Save i Dunava, naročito na jugozapadu i jugu Srbije.

- U petak, 08. jula obilne padavine se očekuju u krajevima južno od Save i Dunava, naročito na jugozapadu i jugu Srbije (od 20 do 40 mm za 24 h, lokalno i više). U toku noći ka suboti (08. na 09. jul) i u subotu tokom dana padavine će se dodatno intenzivirati na istoku i jugoistoku zemlјe uz količinu kiše i do 60 mm za 24 sat - piše na sajtu Republičkog hidrometerološkkog zavoda.

Direktor Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić objasnio je jutros da je ciklon na severu Evrope uslovio tzv. frontalni sistem na području Srbije koji je izazvao padavine, vremenske nepogode sa gradom i pad temperature.

Foto: RHMZ Printscreen
 

- Najviše padavina bilo je u istočnom Sremu, južnom Banatu i u Beogradu. Palo je od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom. U Kruševcu i okolini bilo je takođe oko 20 litara po metru kvadratnom, a u ostalim delovima Srbije bilo je ispod 20 litara padavina po metru kvadratnom - rekao je sinoć Nikolić.

On je objasnio da su se juče nad Srbijom stekli uslovi za stvaranje tzv. višećelijskih oblaka sa "visinom vrha od preko 20 kilometara i sa energijom akumuliranom u svakom takvom oblaku većom od prosečne atomske bombe".

Foto: RHMZ Printscreen
 

 

Prema prognozi vremena, sutra će veći deo dana biti pretežno sunčano i umereno toplo. Duvaće slab i umeren vetar, severozapadni. Najniža temperatura od 13 do 19, a najviša od 28 do 32 stepena. Uveče i u toku noći na severu i zapadu Srbije naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

U Beogradu će biti pretežno sunčano i umereno toplo. Najniža temperatura biće od 15 do 18, a najviša oko 30 stepeni. U drugom delu noći naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Prema izgledima vremena do 14. jula, od petka do kraja sedmice pretežno oblačno i svežije s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Počeće da duva umeren i jak severozapadni vetar. Na severozapadu Vojvodine kiša će prestati u subotu, a u ostalim krajevima tek u nedelju uz postepeno razvedravanje sa severozapada.

Naredne sedmice uglavnom suvo i stabilnije vreme sa sunčanim intervalima i maksimalnom temperaturom do četvrtka od 23 do 27, a zatim u porastu.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Podsetimo,  u Srbiji je jutros saobraćaj na glavnim putnim pravcima umerenog intenziteta i odvija se po mestimično mokrim kolovozima. Obilne padavine prethodnog dana uslovile su otežano odvijanje saobraćaja na pojedinim deonicama a zbog mogućih kratkotrajnih padavina i danas će vozačima biti potrebno više opreza za volanom, saopštio je AMS S.


U planinskim predelima obilne padavine nanele su veću količinu zemlje na put što povećava klizavost puta i smanjuje stabilnost vozila, a ovakvo promenljivo vreme donosi i češće odrone koji takođe mogu predstavljati opasnost u vožnji. Prema poslednjim informacijama dobijenim od JP " Putevi Srbije", nema zadržavanja na naplatnim stanicama na autoputevima.

Prema informacijama Uprave granične policije dobijenim u 7:15 časova, putnička vozila na Gostunu na izlazu čekaju 40 minuta. Teretna vozila na Horgošu, izlazu, čekaju 240 minuta, Kelebiji 60, Batrovcima 120, Šidu, 180, Gradini 60 minuta. Na pojedinim graničnim prelazima prema Mađarskoj radno vreme je produzeno.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike