Članovi Kriznog štaba otkrili da li nam slede oštrije mere i koliko zaraženih očekuju

26.10.2020

08:41 >> 13:41

0

Još uvek nije trenutak da se uvede policijski čas, ali o toj meri će se razmatrati ako dostignemo 1.500 zaraženih u jednom danu, poručuju oni

Članovi Kriznog štaba otkrili da li nam slede oštrije mere i koliko zaraženih očekuju
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ocenio da o uvođenju “najoštrijih” mera treba razmišljati ukoliko broj novoinficiranih na dnevnom nivou dođe do 1.500.

On je za današnji “Blic” naveo da na osnovu trenutne epidemiološke situacije i broja obolelih u Srbiji, “još uvek nije trenutak da se uvede policijski čas”.

-Mi smo sada još uvek na broju koji je daleko ispod onog koji postoji oko nas i u Evropi jer mi spadamo u tri zemlje koje imaju najnižu stopu na 100.000 aktivnih slučajeva, a tu su još Estonija, Norveška i Turska dok su svi ostali u daleko većem riziku – naveo je Tiodorović.

Većinu novoobolelih čine mladi

Ocenio je da većinu novoobolelih od koronavirusa u Srbiji čine mladi od 20 do 40 godina starosti, koji bolest podnose dobro, ali da oni predstavljaju rizik za sve starije u svom okruženju. Dodao je i da u narednih 10 do 15 dana očekuje skok zaražavanja jer “mladi uglavnom žive u kućama sa još jednom do dve generacije, kao i da je povećanje broja zaraženih bilo očekivano”.

-Ako ne budemo uspeli da suzbijemo bahato ponašanje koje se dešava, žurke, noćne izlaske i muzičke spektakle, možemo očekivati da će doći do povećanja broja – dodao je epidemiolog.

Kako je rekao, na respiratoru i sa teškim oblicima bolesti su stariji i hronični bolesnici.

Dr Kisić: 1.000 zaraženih dnevno je realno predviđanje

Tanjug/Vlada Republike Srbije

Članica Kriznog štaba i nova ministarska u Vladi Srbije dr Darija kisić Tepavčević prokomentarisala je izjavu dr Tiododrovića i navela da se “spremamo za najgore scenarije”:

-Predviđanja da će biti preko hiljadu jesu realna ako se nastavi ovim tempom. To nam logično govori da imamo više rezervoara i da nam preti veći broj zaraženih – navela je ona i potvrdila izjavu svog kolege da će se “policijski čas uvesti ako bude zaraženih više od 1.500 u danu”.

Istakla je i da neće dozvoliti da se virus nekontrolisano širi i podsetila da je “Arena” počela da prima prve pacijente.

Prema poslednjim informacijama dnevnog preseka, 25. oktobra do 15 časova registrovano je još 614 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ukupno je testirano 4.739 građana.

Nažalost, još tri osobe su preminule, dok, prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Institutsla “Batut”, na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom zemlje nalazi se 26 pacijenata.

U petak je zabeležen rekord od 757 inficiranih u roku od 24 sata, dok je prethodne nedelje, pre sedam dana, bilo tri puta manje zaraženih i tada je taj broj iznosio 214.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike