Budući brucoši obilaze ove smerove kao kiša Kragujevac: Iz škola nas mole da im pošaljemo nekog, a mi oskudevamo!

28.06.2022

11:57 >> 12:23

1

Od 700 kandidata samo osam maturanata se prijavilo na smer za profesora matematike i računarstva

Budući brucoši obilaze ove smerove kao kiša Kragujevac: Iz škola nas mole da im pošaljemo nekog, a mi oskudevamo!
prazna učionica5 - Copyright Pixabay/Wokandapix

 

Za indeks Matematičkog fakulteta u Beogradu sutra će se "boriti" skoro 700 kandidata na 435 mesta, a prema rečima prodekana za nastavu Nebojše Ikodinovića, ubedljivo najmanje interesovanje vlada za modul profesora matematike i računarstva, gde je prijavljeno svega osam maturanata.

Na pitanje zašto je to tako, Ikodinović je ocenio da je to slika opšteg stanja u društvu i odnosa društva prema profesorskom zanimanju.

- Trebalo bi da se radi na promociji, profesora matematike je sve manje. Matematički fakultet u avgustu svake godine dobija pozive iz škola da pošalje ako ima nekog studenta koji bi predavao, jer zaista nema dovoljno kadra, tu su verovatno i finansijski razlozi - rekao je Ikodinović pred polaganje prijemnog ispita koji će se sutra održati na Beogradskom sajmu.

Za sutrašnji prijemni ispit prijavilo se ukupno 686 kandidata za tri studijska programa - Matematika, Informatika i Astronomija i astrofizika.

Zainteresovanost opala i na smerovima Filološkog fakulteta

S druge strane, na nekim fakultetima ostaće dosta praznih mesta. Takav je slučaj sa Filološkim fakultetom, gde se na tri različita smera na kojim se izučava srpski jezik i književnost prijavilo ukupno 105 kandidata a ima 250 mesta.

Ikodinović navodi da je broj prijavljenih sličan kao i ranijih godina, jedino su, kaže, drugačija interesovanja.

- Iz godinu u godinu se menjaju interesovanja, sve je veće interesovanje za naš studijski program Informatika, a nažalost sve je manje interesovanje za modul profesor matematike i računarstva. Ove godine, ako uzmemo u obzir prve želje kandidata, za taj modul imamo ubedljivo najmanje interesovanje u odnosu na prethodne godine - rekao je Ikodinović.

Drugi i treći upisni rok se planiraju za septembar, a Ikodinović se nada da će se potpuno popuniti mesta na Informatici na Matematici na onim modulima koji su popularni.

- Verovatno će ostati mesta za manje popularne module, pre svega za profesora matematike - naveo je Ikodinović i dodao da je najviše zainteresovanih kandidata iz gimnazija i pojedinih tehničkih škola.

Manje studenata

Već nekoliko godina smanjuje se broj studenata. Razlozi su sve malobrojnije generacije, koje, delom nastavljaju školovanje u inostranstvu ili se zapošljavaju odmah posle srednje škole

U prošloj akademskoj godini u našoj zemlji na osnovnim, master i doktorskim studijama, školovalo se 242.550 studenata. Deceniju ranije – 231.661 akademac. Međutim, u prošloj godini upisano je 48.043 brucoša, a deceniju ranije 5.000 više, odnosno 53.082 studenta.

Novo vreme donosi i nove tendencije. Sve je veće interesovanje za IT, dok nezainteresovanost za nastavničku profesiju postaje konstanta.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike