Vitomir iz Gadžinog Hana "naslikao" preko 200 slika samo pomoću slame! Dela mu krase čak i Hilandar! (FOTO)

18.06.2022

19:15

0

Autor: Maja Kostić

Vremešni umetnik zavoleo je slikanje slamom još u petom razredu osnovne škole

Vitomir iz Gadžinog Hana "naslikao" preko 200 slika samo pomoću slame! Dela mu krase čak i Hilandar! (FOTO)
viber_image_2022-06-18_10-05-08-729 - Copyright 24sedam/M.K.

Vitomit Vita Nikolić iz Gadžinog Hana poslednjih 35 godina bavi se specifičnom slikarskom tehnikom. On slika isključivo koristeći žitarice, slamke pšenice, ječma i drugih žitarica kao i lekovitog bilja koje se njegovim rukama pretavraju  u zadivljujuća umetnička dela, porterete, ikone, a srpski grb koji je oslikao izložen je u muzeju na Krfu, koji čuva uspomenu na stradanje srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

On je slikanjem počeo da se bavi u Odžacima gde je odrastao, a kako u Vojvodini postoji duga tradicija slikanja slamom on je zavoleo tu tehniku još u petom razredu osnovne škole.

24sedam/M.K.
Vita je napravio od slame i grb Srbije

- Kada sam se sa porodicom vratio u rodni kraj nastavio sam time da se bavim, slikao sam pejzaže, portrete, a nakon jednog sna koji sam imao počeo sam da slikam ikone i nastavio sam do danšnjeg dana. Sanjao sam da mi je Bog rekao da  na jednom brdu, blizu moje kuće mogu da pronađem lekovitu travu i pronašao sam je sutradan na tom brdu od tada slikam ikone - rekao je Vita.

On je od kada je počeo da se bavi ovim specifičnim slikarstvom uradio preko 200 slika, boje pronalazi u prirodi od ranog proleća do kasne jeseni.

- Žitarice imaju najlepšu boju kada su zrele i kada rastu tamo gde ima dosta sunca, već kada krenu kiše one dobijaju neku boju koja nije dobra za slikanje i ne koristim ih - rekao je Vita.

24sedam/M.K.
Grb Srbije "slikan" slamom

 

Da bi se oslikala jedna ovakva slika potrebno je ogromno strpljenje i mirna ruka. Sa žitaricama nije lako raditi jer, kako kaže, lako se lome, ne  mogu da se seku makazama već samo žiletom.

- Za neke radove potrebna su mi tri-četiri meseca, za neke do godinu dana... zavisi od toga šta sam zamislo da uradim - kazao je Vita.

24sedam/M.K.
Brojne nagrade i priznanja umetniku

On je uradio ikonu Isusa Hrista, Bogorodice sa Isusom Hristom koja sada krasi manstir Hilandar na Svetoj Gori, Ikonu Svetog Save i mnoge druge.

U svojoj kući ima veliki broj dela koja sada planira da oglasi za prodaju kako bi „oslobodio“ mesta za nova i popravio kućni budžet.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike