Opet dišemo "na škrge" zbog enormnog zagađenja vazduha: To nas ozbiljno ugrožava!

25.12.2020

06:30 >> 10:31

0

Beograd, Čačak i Gornji Milanovac juče su bili najzagađeniji gradovi na svetu

Opet dišemo "na škrge" zbog enormnog zagađenja vazduha: To nas ozbiljno ugrožava!
Copyright Pixabay

Život u Beogradu, Čačku i Gornjem Milanovcu je vio izrazito opasan u prethodnih 40 časova! Diše se “na škrge” zbog katastrofalnog, po zdravlje štetnog zagađenja vazduha, koje je vidljivo golim okom. Možda će ovih dana neka kiša ili košava da malo pročiste vazduh, ali problem je u tome što nam se trajno ugrožava zdravlje udisanjem takozvanih PM čestica, koje mogu da izazovu mnoge probleme u čitavom organizmu, a posebno na plućima i srcu.

Pre dva dana ponovo su se ta tri srpska grada našla na listi najzagađenijih gradova na svetu! Koncentracije PM10 čestica u vrednosti od 300, odnosno čak 434 mikrograma po metru kubnom, bile su alarmantne. Da ne bude zabune, njihova dozvoljena količina je od o do 50, da bi vazduh koji udišemo bio nezagađen i bezbedan po naše organizme.

Sa druge strane, nezdravo, opasno i veoma opasno pridevi su s kojima se vrlo često susrećemo kada je u pitanju kvalitet vazduha u našoj zemlji.

Pixabay

Prema najnovijim podacima sa aplikacija i sajtova koji prate nivo zagađenosti vazduha u svetu, u srpskom glavnom gradu, u naselju Borča i Kotež, ta skala skakala je do 300, a više od 400 jedinica zabeleženo je u Čačku.

Šta su PM čestice?

PM čestice – suspendovane čestice – Particulate matter, poznate kao nevidljive ubice iz vazduha, predstavljaju čestice prašine manje od 10 mikrona, mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije. Najopasnije su PM10  i PM2.5 čestice, jer su male i zbog toga dospevaju do najfinijeg tkiva pluća, alveola, gde se vrši izmena gasova u organizmu.

 

Printscreen/Air Visual

O lošem i opasnom stanju u prestonici svedočile su i mnogobrojne objave stanovnika Beograda na društvenim mrežama, a jedan od njih je čak postavio i fotografiju na kojoj se vidi da zagađenost iznosi 600 jedinica.

Sa druge strane, Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje za “24sedam” kaže da Zavod stanje i kvalitet vazduha meri na 30 mernih mesta, ali da se, prema njihovim podacima, stanje malo razlikuje.

– Naša merenja se vrše standardnim metodama koje su akreditovane i na osnovu njih mi izdajemo rezultate. Ipak, nemamo merna mesta u Borči i Kotežu, pa ne mogu da govorim o tim podacima. Isto tako, naš sajt beoeko.com juče nije pokazao loš kvalitet vazduha u Srbiji – poručio je on, i objasnio od kojih sve faktora zavisi kvalitet vazduha.

– Prvo, loš kvalitet vazduha je stari problem za Beograd, i tako je svake zime od novembra do febraura. Kvalitetu vazduha u Beogradu svakako ne doprinose kućna ložišta i gust saobraćaj, ali dosta toga zavisi i od vremenskih prilika. Zimi je situacija lošija jer se stvaraju klimatski uslovi koji pogoduju akumulaciji zagađujućih materija u nižim slojevima atmosfere. Zbog niskog pritiska i odsustva vetra, štetne materije se duže zadržavaju – objasnio je Šoštarić.

Koliko su opasne PM čestice?

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević je više puta za naš portal upozoravala da su PM čestice opasne jer dospevaju do najsitnijih delova pluća.

Pročitajte još

– Te čestice ih oštećuju i teško je da se zaštitite. One su najopasnije jer, zbog svoje veličine, mogu da dospeju do najsitnijih delova pluća, odnosno alveola. Odatle prelaze u krv i dolaze do srca, mozga i drugih organa, pa i na njih štetno deluju. Njihovo štetno dejstvo se sabira, pa kasnije mogu ozbiljno da oštete plućno tkivo i srčani mišić – navela je naša sagovornica, i poručila da hirurške i platnene maske, koje koristimo da se zaštitimo od koronavirusa, nisu delotvorne kad je u pitanju aero-zagađenje.

– PM čestice su jako male i nije im neohodno da se vezuju za aerosole da bi dospele do pluća, kao što je to slučaj kod koronavirusa. Zato od aero-zagađenja štite samo prave nano-maske, kakve su N95 sa ventilima – naglašava pulmolog.

Tako, ako vam se ovih dana desi da se zakašljete, možda nije u pitanju koronavirus, već jednostavno odgovor organizma na zagađen vazduh.

Gradonačelnik Čačka demantuje:

Laž je da naši građani udišu najzagađeniji vazduh!

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović izjavio je juče da nisu tačni navodi da je vazduh u Čačku veoma zagađen i da ugrožava zdravlje građana, ocenjujući da su takve izjave „paušalne“ i „da ih plasiraju nestručni pojedinci“. Todorović je istakao da se na glavnoj stranici ekološkog portala grada Čačka nalazi link na kome se mogu pratiti podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

– Za razliku od zvaničnih podataka, neretko se pojavljuju senzacionalistički naslovi i podaci, sa namerom dezavuisanja javnosti i širenja straha kod naših sugrađana – naveo je on, i dodao da će zbog istinitog informisanja građana svi zvanični podaci biti svakodnevno emitovani na velikom ekranu Doma kulture u centru tog grada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike