Krizni štab: Ulazimo u izuzetno nepovoljan period, zauzdavanje epidemije zavisi isključivo od građana

28.10.2020

09:13 >> 09:20

0

Autor: M.V.

Virus ulazi u period koji mu omogućava da se brže širi i očekuje se eksponencijalni rast, poručuju članovi Kriznog štaba za suzbijanje epidemije kovida 1

Krizni štab: Ulazimo u izuzetno nepovoljan period, zauzdavanje epidemije zavisi isključivo od građana
Copyright Foto: Profimedia (Ilustracija)

Krizni štab razmatraće nove mere za sprečavanje širenja koronavirusa posle sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa direktorima svih kovid bolnica u Beogradu, koji će biti održan danas u 13 sati.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković izjavio je da ne želi da u našoj zemlji vidi slike iz Evrope, gde se, i uz policijski čas, situacija polako otima kontroli. On je naveo da Krizni štab ne donosi odluke zbog nečijeg hira već na osnovu epidemijske situacije.

Printscreen/Youtube, Jutarnji program TV Happy

– Svako treba da pogleda u sebe, jer epidemijska situacija zavisi samo od građana i toga koliko se oni pridržavaju mera – ističe Gojković za RTS, i dodaje da svaki zaraženi može da prenese infekciju na dve do tri osobe.

Dr Gojković je podsetio da, pored Beograda, koji je najveće žarište u Srbiji, i u Vojvodini raste broj inficiranih, dok najviše zaraženih broji Novi Sad, za kojim slede Zrenjanin i Pančevo. U Kliničkom centru Vojvodine, kako je naveo, leči se 30 pacijenata i niko od njih nije priključen na respirator.

Upravo su ovi podaci pokazatelji da “epidemijska situacija u Srbiji iz nepovoljne prelazi u izuzetno nepovoljnu”, naveo je on.

– Iako se bolnice pune sporijim tempom nego u prethodnom periodu, treba da budemo ozbiljno zabrinuti – kaže Gojković, i dodaje da  virus ulazi u period koji mu omogućava da se brže širi, a da najviše zaraženih dolazi sa kućnih proslava.

– Očekuje se dalji eksponencijalni rast, a to može ići unedolged, ako se ne zaustavi. Još nije počela sezona gripa, a kad se to desi, stvoriće velike muke zdravstvenom sistemu – upozorava Gojković.

Korona poremetila život

Tanjug / Zoran Žestić

Imunolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 dr Srđa Janković poručio je da je u ovom momentu važno da se održi kontrola nad tokom epidemije virusa korona.

On je, komentarišući veći broj novozaraženih osoba, ali i veći broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom i na respiratoru, rekao da je to očekivano jer se klinička slika razvija u proseku deset dana.

Imunolog je pojasnio da svi treba da nose maske, održavaju rastojanje i peru ruke, jer još uvek nije poznato koliko traje imunitet posle preležane bolesti, a bilo je pojedinačnih slučajeva da se osoba koja je preležala koronu ponovo zarazi.

 

Dr Janković je objasnio da su protivepidemijske mere – nošenje maske i držanje distance, uvedene kako bi virusu bilo onemogućeno da se širi, a da se kako-tako omogući normalan život građana.

– Nije sporno da je virus korona poremetio naš život. Kvalitet života svih nas trpi zbog pandemije. Međutim, cilj je da živimo život, ali i da poštujemo mere kako bi se sprečilo širenje virusa – naveo je on za TV Pink.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike