Jače rakete, radar sa većim dometom, novi motor... Vojska Srbije na korak do najbolje verzije aviona "mig-29"

29.10.2020

19:45 >> 12:31

0

Autor: autor26

U poslednjoj fazi modernizacije ovih letelica poboljšava se elektronika i uvodi novi sistem naoružanja, navodi vojni analitičar Andrej Mlakar

Jače rakete, radar sa većim dometom, novi motor... Vojska Srbije na korak do najbolje verzije aviona "mig-29"
Copyright Promo Ministarstvo Odbrane Republike Srbije

Poslednja faza modernizacije aviona „MiG-29“ počela je pre nekoliko dana, nakon čega će ova borbena letelica biti unapređena u takozvanu verziju SM, najbolju seriju kojom srpsko Ratno vazduhoplovstvo trenutno raspolaže, a koja će nositi ruske rakete R-77, umesto samonavođenih R-27R skromnijih mogućnosti.

Kako je ministar odbrane Aleksandar Vulin juče najavio, modernizacija će ove vazduhoplove podići na verziju „četiri plus“, čime će srpsko nebo „biti bolje čuvano i sigurnije“.

Elektronika i novi sistem naoružanja

Andrej Mlakar, vojni analitičar i autor bloga o vojsci i naoružanju, kaže za „24sedam“ da će nova verzija ovih aviona biti veliki iskorak u naoružanju Vojske Srbije.

– Najpre se planiralo da se „mig-29“ unapredi u takozvanu verziju SD, ali na kraju je ipak odlučeno da bude unapređen u verziju SM, koja je najbolja opcija za srpsko Ratno vazduhoplovstvo – navodi Mlakar.

Ministarstvo odbrane

Prema njegovim rečima, u poslednjoj fazi modernizacije ovih letelica poboljšava se elektronika i uvodi se novi sistem naoružanja.

– Biće ugrađen novi radar N-019-MP, dometa do 120 kilometara, a moći će da prati do 10 ciljeva u vazduhu i napada čak četiri. Takođe, imaće i mogućnost osmatranja veće zone nego što je mogao radar na klasičnoj verziji. Ugradiće se novi motor RD-33 serije tri, i to je značajan pomak kada je u pitanju opremanje srpske avijacije – objašnjava naš sagovornik i dodaje:

– Unutrašnji rezervoari su povećani za 1.000 litara goriva, razvijeni su i dopunski spoljni rezervoari, ukupnog kapaciteta 1.800 litara. To ovim letelicama omogućava da u vazduhu ostanu duplo duže od klasičnih verzija.

Ministarstvo odbrane

Modernizacija dvoseda

On podseća da Vojska Srbije trentno ima 14 aviona „mig-29“, kao i da će od tog broja tri biti dvoseda. Mlakar smatra da bi oni, takođe, trebalo da se modernizuju.

– Dvosedi nemaju radar, mogu da nose rakete, ali ne mogu da učestvuju u borbenim operacijama. Zato i oni moraju da se modernizuju. Prema mojim saznanjima, nisu uključeni u modernizaciju, ali možda će se to u budućosti promeniti – podvlači naš sagovornik.

Promo / Ministarstvo odbrane

Ruski tenkovi T-72 B3 stigli u Srbiju

Vojska Srbije od jutros bogatija je i za 30 ruskih tenkova T-72 B3, koji su stigli na aerodrom u Batajnici. Reč je o oklopnom vozilu sa velikom razornom moći, koje je ujedno i najrasprostranjeniji proizvod Sovjetskog Saveza.

Miroslav Lazanski, ambasador Srbije u Rusiji, izjavio je u junu da će ovi tenkovi stići u Beograd do kraja godine.

– Do kraja godine očekujemo isporuku prve partije. Rusija će u vidu donacija ukupno isporučiti Srbiji 30 tenkova T-72 i 30 modernizovanih lakih oklopnih vozila BRDM-2. Vrlo brzo očekujemo isporuku 11 već pripremljenih tenkova – rekao je tada Lazanski.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike