Lekar iz Loznice osuđen zbog smrti malog Radenka: Slomljenu ruku mu pogrešno lečio, dete umrlo od sepse

08.06.2022

07:11

1

Dva lekara iz Beograda, koji su bili optuženi u ovom predmetu, su oslobođeni

Lekar iz Loznice osuđen zbog smrti malog Radenka: Slomljenu ruku mu pogrešno lečio, dete umrlo od sepse
Radenko Nikodinović - Copyright Printscreen/Youtube/RTV Podrinje Loznica

Veće Osnovnog suda u Šapcu sudije Tatjane Ilić, donelo je presudu u predmetu koji se vodi zbog smrti dečaka Radenka Nikodinovića (8) iz sela Kozjaka, kod Loznice.

Dr Dobrivoje Bojanić, ortoped iz Opšte bolnice u Loznici, gde je godinama bio načelnik Ortopedskog odeljenja, osuđen je nepravosnažno na tri godine zatvora i dobio je zabranu pet godina bavljenja lekarskim poslom.

Dr Bojanić je, u međuvremenu, i od Lakarske komore, dobio kaznu bavljenja ortopedijom dve godine, koja mu je prošla, ali ga uprava ustanove nije vratila na Odeljenje ortopedije, već je raspoređen da obavlja poslove statistike, što i danas radi.

Dva lekara iz Beograda, koji su bili optuženi u ovom predmetu, su oslobođeni.

Otac Radenka: Sve mi se vratilo...

-Slušajući sve ono u samoj završnici suđenja, a posebno priču osuđenog lekara, mislim da sam bio na ivici infarkta ili šloga - priča Milan Nikodinović.

- Sve me vratilo, brzinom svetlosti, na tragediju, na gubitak mog mezimca, tog lepog i pametnog deteta, miljenika čitavog kraja, koji ga, i danas, sa nama oplakuje, a zajedno smo se borili za pravdu, od samog početka. Razumem da se neko brani, ali ne tako da izmišlja i nanosi novi bol nama koji nikada ne možemo da prežalimo našeg Radenka. Kazna je blaga. Kao oštećeni očekujemo da se OJT obavezno žali. Utrvrđena je odgovornost, dakle, za smrt deteta, pa i kazna mora da bite u skladu sa tim. Ovo je blaga kazna i teško mi je da mi, čini mi se, ne može biti teže.

Presuda tek treba da stigne svim stranama, uključujući i OJT u Šapcu, koje postupa u tom predmetu.

Podsetimo, osmogodišnji Radenko Nikodinović iz lozničkog sela Kozjak, preminuo je posle, kako tvrde njegovi roditelji Milan i Zorica, neadekvatne lekarske pomoći u Loznici. Mališan je dobio sepsu koja se proširila na druge delove tela.

Tadašnjoj tragediji je prethodila bezazlena dečja igra u nedelju, 2. oktobra 2016. godine, kada je mali Radenko pao sa tobogana i polomio ruku, ispostaviće se, na dva mesta.

Roditelji pokojnog mališana, Milan i Zorica Nikodinović svedoče da je Radenku loznički doktor Dobrivoje Bojanić stavio gips na ruku, tvrdeći "da je sve u redu i da su kosti savršeno uklopljene". Međutim, njemu je ruka, kako tvrde, potpuno istrulila i mada je u Beogradu tri puta operisan, nije mu bilo spasa, s obzirom na to da se bakterija koja izaziva sepsu proširila na pluća i glavu.

Sestra dečaka pati za bratom

Printscreen/Youtube/b92
 

Sestra Jana je sa roditeljima teško proživela porodičnu tragediju, često tiho kaže da joj nedostaje njen bata.

- Tuguje u samoći, ponekad je uhvatimo kako gleda njegove slike i stvari, krije se od nas. Rade me je, kad je prevezen za Beograd, prvo pitao: "Tata, zašto nisi poveo i seku?" Znao je da nešto nije u redu, a u jednom trenutku je rekao: "Mama, meni ova ruka nikad neće proći" - kroz suze govori neutešni otac.

Dečak je preminuo na Institutu za majku i dete u Beogradu od gasne gangrene pošto mu je Bojanić na otvoreni prelom stavio gips i rekao roditeljima da će sve biti u redu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike