Studenti mašinstva u svetskom vrhu na međunarodnom takmičenju u dizajniranju letelica

30.10.2020

09:00 >> 12:34

0

Autor: autor26

Naš tim Beoavia okitio se bronzanom medaljom u konkurenciji sedam univerzitetskih timova iz Nemačke, Finske, Meksika i Kine

Studenti mašinstva u svetskom vrhu na međunarodnom takmičenju u dizajniranju letelica
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu, okupljeni u timu “Beoavia”, su sa projektom VTOL – letelice pod nazivom OSA (WASP) – osvojili treće mesto na međunarodnom takmičenju “New Flying Competition 2020”.

Mašinski fakultet, koji ove nedelje obeležava 72 godine postojanja, saopštio je da je letelica “OSA” projektovana da koristi prednosti vertikalnog poletanja i sletanja, a zatim da pređe u horizontalni let.

Razvoj aviona sa tim karakteristikama je trend u svetskoj avioindustriji, a njihova prednost je u tome što im za poletanje nisu potrebne velike poletno-sletne staze, a u letu koriste sve prednosti letelica s klasičnom konfigruacijom.

Na samom takmičenju letelica je morala da ispuni niz zahtevnih manevara, da ponese teret određene mase i dimenzija, pritom da poleti vertikalno do visine od 10 metara, a zatim da nastavi horizontalan let kao avion klasične konfiguracije.

Tokom leta bio je obavezan i lupnig, što je veliko opterećenje za avion, a na kraju zadataka letelica je morala vertikalno da sleti na mesto odakle je poletela, u čemu je tim Beoavia i uspeo.

Prvi put u onlajn okruženju

Na “New Flying Competition 2020” Beoavia je osvojila treće mesto u konkurenciji sedam univerzitetskih timova iz Nemačke, Finske, Meksika i Kine, koji su se kvalifikovali u finale takmičenja, a od ukupno 50 prijavljenih timova iz celog sveta.

Zbog epidemije kornavirusa takmčenje je prvi put održano u onlajn okruženju, odnosno timovi nisu putovali u Hamburg, kako je trebalo, već su svoje projekte putem video strima predstavili sa sprotskih aerodroma na teritoriji država iz kojih dolaze, što je Beoavija učinila sa aerodroma “Ravan”, nedaleko od Čačka.

Tim Beoavia bavi se dizajniranjem, projektovanjem i proizvodnjom bespilotnih letelica i jedini su predstavnici iz Srbije i Univerziteta u Beogradu na prestižnim međunarodnim studentskim takmičenjima u oblasti vazduhoplovstva.

Taj tim osnovan je u aprilu 2018. godine, na inicijativu grupe studenata sa Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike