Vreli dani počinju! U sredu živa ide do 34.stepena, a i leto će biti pakleno

22.05.2022

10:31

0

Očekuje se srednja junska temperatura vazduha za 2 stepena iznad višegodišnjeg proseka

Vreli dani počinju! U sredu živa ide do 34.stepena, a i leto će biti pakleno
Tan2022-5-3_125236537_4 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

U Srbiji do 28. maja biće uglavnom pretežno sunčano i toplo, a u sredu će živa u termometru da se pone do čak 34.stepena Celzijusa, stoji na sajtu RHMZ-a.

printscreen/RHMZ
 

 

I na poznatom sajtu Accuweather stoji da ćemo se u sredu prilično "kuvati."

Ipak, pašće i rashlađivanje, Naime, meterolozi kažu da će u ponedeljak na jugozapadu i jugu Srbije, a od četvrtka u celoj zemlji promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. 

Ono na šta bi trebalo da se pripremite je vrelo i sušno leto.

Kako je ranije izjavio direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) prof. dr Jugoslav Nikolić pred nama su topli i sušni letnji meseci. Temperature će biti iznad višegodišnjeg proseka u junu, julu i avgistu, a prognozira se da će količina padavina u tim mesecima biti ispod prosečnih vrednosti u celoj Srbiji.

- Očekuje se srednja junska temperatura vazduha za 2 stepena iznad višegodišnjeg proseka, koja bi se kretala u intervalu od 20 do 23 u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 12 do 17. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za jun biti od 24 do 26 u nižim predelima, a u planinskim predelima od 14 do 20 - naveo je on.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

Srednja maksimalna temperatura u julu trebalo bi da bude još viša:

- Srednja julska temperatura vazduha, ako se ostvari prognoza, bila bi iznad višegodišnjeg proseka za oko 3 stepena. Kretala bi se u intervalu od 23 do 26 u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 15 do 19. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za jul biti od 30 do 32 u nižim predelima, a u planinskim predelima od 20 do 24.

U tim okvirima kretaće se temperatura i u avgustu.

- Srednja avgustovska temperatura vazduha imaće vrednosti od 23 do 25 stepeni u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 16 do 20, odnosno bila bi iznad višegodišnjeg proseka. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za avgust biti od 31 do 33 u nižim predelima, a u planinskim predelima od 20 do 26 stepeni - istakao je profesor Nikolić i dodo da se prognozira da će količina padavina, za jun, jul i avgust, biti ispod prosečnih vrednosti u celoj Srbiji.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike