Dirljiva ispovest mame dečaka sa autizmom: Terali su nas iz parka, pljuvali su nas i šikanirali

31.10.2020

19:22 >> 15:46

0

Magdalena Rašković (38) iz Novog Sada je majka dečaka Lava (12), kojem je pre pet godina dijagnostikovan autizam

Dirljiva ispovest mame dečaka sa autizmom: Terali su nas iz parka, pljuvali su nas i šikanirali
Copyright Unsplash.com

Ja ne smem da umrem. Ni sada, niti za 20 godina. Osim, ako nekim čudom sinovljev autizam ne nestane.

Ovako za „24sedam“ počinje svoju bolnu ispovest Magdalena Rašković (38) iz Novog Sada,  majka dečaka Lava (12), kojem je pre pet godina dijagnostikovan autizam i devojčice Danice (5).

Stalni strah i svakodnevna strepnja za dete je realnost mama i tata dece sa ovom poremećajem. Oni vode večnu bitku i sa sobom, prijateljima, nerazumevanjem okoline, a od toga nije izuzeta ni naša sagovornica.

Vapim da popijem kafu…

-Vapim da popijem kafu na miru, da razgovaram telefonom sa prijateljicom…To su stvari, koje većina roditelja zdrave dece uzima zdravo za gotovo. Jako je teško objasniti kako je kada imaš „blanko dete“, kada moraš da ga učiš raznim životnim situacijama, koje druga deca i sama savladavaju. Moraš da promeniš percepciju, konstano moraš da gledaš 20 godina unapred – priča u dahu Lavova mama i dodaje da je morala da ga uči sve – od ophođenja prema ljudima, psima, prema listu, objašanjavanja šta je „vreme“.

Prema njenim rečima, u svojoj borbi je sama.

Unsplash.com

– Tokom svih ovih godina sinovljevog odrastanja nailazila sam na nerazumevanje članova porodice. Plakali su konstantno. Tu je i nerazumevanje prijatelja. I, mene uhvati. Ponekad se gušim, ne smem da razmišljam o budućnosti. Razmišljam da li će Lav biti svojoj sestri na teretu – iskrena je Magdalena, koja je još majka i trogodišnje Danice.

Kako je sve počelo

Prva i druga trudnoća bile su “čista sreća”, opisuje ta majka i dodaje da su dece rođena zdrava.

– Pakao je počeo oko druge sinovljeve godine, u vreme kada većina dece već priča i hoda. Moje dete se nije odazivalo na ime, nije se igrao igračakama. Najviše me je brinulo to što se ničega nije plašio – ni visine, ni vode. Na vruće je reagovao, ali nije pokazivai nikakve znakove prisutnosti. Lav nije bio ni tužan. Čak ni kada bih ga ostavila na čuvanje kod bake ili prijateljice. Isto tako, moj sin se ne bi obradovao kada bih se vratila po njega. Odvela sam ga prvo kod logopeda, koji je s vrata rekao da je reč o autizmu. Čuješ tu reč, a mozak odbija da je obradi! Niko od nas nije ni razmišljao o takvoj mogućnosti. Sve što smo o tome znali, bilo je iz filmova – priseća se Magdalena.

Od tada, navodi ona, “kreće opšte ludilo i očaj”.

-Idem sa Lavom od jednog do drugog stručnjaka. Radimo sve mopguće analize, čiji rezultati ne pokazuju ništa. Daješ nenormalnu količinu novca, preumoran si od svega, a niko nema rešenje. Lav u tom periodu skoro uopšte nije spavao. Dnevno je po 22 sata samo tračao. Zvaničnu dijagnozu je dobio tek kada je napunio sedam godina. Da sam čekala i da nisam sama kopala i tražila kako da pomognem svom detetu, ne bi ono sada bilo ovakvo kakvo je sad. Došli smo do toga da mogu da ga ostavim i samog kod kuće – ponosna je naša sagovornica.

Lavova mama kaže da je u našoj zemlji, a na osnovu ličnog iskustva, malo obučenog kadra, koji mogu da brzo prepoznaju dijagnozu.

– Svoju borbu sa autizmom započela sam mnogo pre zvanično postavljene dijagnoze. Kada se pojavila prva sumnja na taj poremećaj, sebi sam dala period od nedelju dana za napade panike. Tada sam živela sa suprugom, kod majke u stanu u Rumi. Onda sam se prestrojila. Informisala sam se sa interneta, iz iskustva drugih roditelja. Kontaktirala sam, na svim kontinentima sve moguće stručnjke, posećivala forume, istraživačke radove čitala – navodi ta hrabra žena i dodaje da je paralelno sa svim tim živela život sa svojim detetom.

Unsplash.com

– Lav je potom krenulo u vrtić, a to je zahtevalo još više rada i objašanjavanja. Klinci su ga uvek prihvatali i oni su melem. U vrtiću su mi vasptačice govorile: “Nemojte ga dovesti na priedbu”, ali ja sam insistirala da bude suprotno. Lav nikada nije povređivao druge, niti se samopovređivao – ističe Magdalena i nastavlja:

Izopšteni iz društva

-Ono što je bolelo jeste što smo bili izopšteni iz društva. Terali su nas iz parka, sa plaža, pljuvali su nas i šikanirali. Utera ti to strah u kosti, kada vidiš da ti neko sa mržnjom u očima gleda dete Muke je bilo i prilikom upisa u redovnu školu, ali i nakon selidbe iz majčinog stana – priseća se Magdalena.

Kako ona navodi, Lav je prvobtino pohađao specijalnu školu, ali je tamo stagnirao u daljem razvoju.

– Posle nekoliko godina sam ga upisala u redovnu školu. Značilo mu je da gleda drugu decu kako se ponašaju. Ona su za njega bila terapija. Taj deo je važniji od istorije i hemije. Međutim, i tu smo nailazili na problem jer većina škola nije htela da nas primi, opsim ove gde idemo, ali je udaljena od kuće. Dešavalo se i da, dok nismo došli do svoje nekretnine, stanodavci neće da nam izdaju stan – iskrena je ova mama.

U sadašnjoj školi je Lav imao i pomoć asistenata, a majka kaže da su imali dosta sreće jer su svi zaista bili divni za saradnju.Ono što je i dalje problem jeste što mnogi nastavnici ne žele ni da probaju da razumeju njenog sina.

Profimedia

-Neki nastavnici hoće da mu daju šansu, a neki, posebno oni stariji, ne. Daju mu Nušića da čita, a ja ne mogu da objasnim da on ne razume ni 10 posto tog štiva. I, pored svega toga, moj sin je dosta napredovao i prilično je samostalan. Dogurali smo daleko. Lav je bio dete koje vrišti i skače. Sada može da ide u prodavnicu, ostaje sam kod kuće. Sa druge strane, sad se borim sa tim da li ću da idem na posao ili da radim od kuće. Uz to, ima ljudi koji neće da me zaposle ako čuju da imam bolesno dete. Autizam ti oduzme sve snove. Nema polaska u prvi razred za tvoje dete, nema izleta, druženje sa prijateljima, nema prve devojka, simptaije, neuzvraćene ljubavi. Nema ni skupljanja sličica, menjaže, rođendana – setno kaže Lavova mama i završava:

-Jedina stavka u ovoj priči je je sigurna, a to je da postaješ sporiji i stariji, a tvoje dete jače i brže.

Šta je autizam 

Autizam je složeni poremećaj u razvoju mozga, navode stručnjaci, koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, kao i ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Nasleđe u nastanku autizma ima veliku ulogu. Prema objavljenim informacijama, genetički poremećaj je složen i zasad se još ne zna koji su geni za to odgovorni. Postoje i drugi uzroci autizma, koji se navode u literaturi; tako, na primer, deset procenata osoba sa Daunovim sindromom razvije i autizam.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike