"Posle Nove godine kreće vakcinacija zdravstvenih radnika"

25.12.2020

11:45

0

Odlučeno je da budu među prvima budu vakcinisani radnici u kovid sistemu

"Posle Nove godine kreće vakcinacija zdravstvenih radnika"
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

U Srbij je juče i zvanično otpočela imunizacija. Prvi su vakcinu primili premijerka Srbije Ana brnabić, ministarka za rad, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić -Tepavčević i epidemiolog dr Predrag Kon. Nakon toga vakcinisani su štienici domava za stare u beogradu i Novom Sadu.

Predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju Mirsad Ðerlek ističe da posle Nove godine počinje vakcinacija zdravstvenih radnika u kovid sistemu.

On je pojasnio da u kovid bolnicama i na odeljenjima intenzivne nege ima najviše starijih od 65 godina sa teškom kliničkom slikom , te da je zbog toga vakcinacija u našoj zemlju krenula od staračkih domova i njihovih korisnika starijih od 65 godina.

Ðerlek je za Tanjug rekao da će već u januaru stići nova tranša od 78.000 doza vakcine, zatim u februaru 98.000 , a u martu 114.000 doza cepiva protiv virusa korona.

Kako kaže, očekuje se da uskoro Agencija za lekove i medicinska sredstva izda dozvolu za rusku vakcinu “Sputnjih V” i kinesku vakcinu, da će se tako obezbediti dodatne količine, te da naša zemlja može krenuti sa masovnijom vakcinacijom.

Pročitajte još

Operativni plan vakcinacije, kako je rekao, izradio je Institut Batut i u njemu se taksativno navodi kako će teći imunizacija.

-Planiramo ovih dana da na sajtu objavimo plan i stručno- metodološka uputstva za vakcinaciju, kao i vodiče za imunizaciju protiv kovida 19. Javnost će biti blagovremenmo obaveštena koje su to ciljne grupe i populacija koja će biti vakcinisana – naveo je on.

Napominje da je uloga Nacionalnog koordinacionog tima za vakcinaciju priprema, organizacija i sprovođenje imunizacije, da je reč o multidisciplinarnom timu koji je sastavljen od najeminentnijih stručnjaka iz oblasti medicine.

U timu su predstavnici Agencije za lekove, Torlaka, Instituta Batut, sedam zavoda za javno zdravlje širom Srbije, VMA, zatim predstavnici MInistarstva zdravlja, MInistarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (ministarka Darija Kisić Tepavčević), zatim Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike