Detaljna vremenska prognoza do kraja meseca: "Hanibal" odlazi iz Evrope! Biće vetra i kiše, a onda se opet vraća lepo vreme

17.05.2022

10:34

0

Sa severa Evrope dolazi hladni front koji će usloviti kratkotrajnu promenu vremena, kišu, pojačan vetar i pad temperature

Detaljna vremenska prognoza do kraja meseca: "Hanibal" odlazi iz Evrope! Biće vetra i kiše, a onda se opet vraća lepo vreme
Tan2022-4-1_14451522_1 - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Visinski greben u Italiji poznat kao "Hanibal", koji je u prethodnim danima uslovio temperature preko 30 stepeni Celzijusa polako slabi, potvrdio je za 24sedam meterolog Ivan Ristić. 

On je dodao da nam sa severa Evrope dolazi hladni front koji će usloviti kratkotrajnu promenu vremena, kišu, pojačan vetar i pad temperature.

Ristić je dao i detaljnu prognozu do kraja meseca, pa je tako za sutra predvideo promenljivo oblačno, osetno svežije i vetrovito sa povremeno pojačanim severnim vetrom. 

- U centralnoj i južnoj Srbiji u jutarnjim časovima ponegde kiša, tokom dana i u ovim krajevima prestanak padavina i delimično razvedravanje. Maksimalna temperatura u padu u odnosu na prethodni period i kretaće se oko 20 stepeni Celzijusa - objasnio je on.

Što se tiče četvrtka posle prohladnog jutra se očekuje pretežno sunčano i malo toplije vreme nego prethodnod dana, a severni vetar će oslabiti. 

- Zbog hladnog jutra i malo oblaka nad većim delom Srbije, osim preporuke za slojevito oblačenje, treba napomenuti da će indeks UV zračenja biti preko 8, dakle vrlo visok - rekao je on.

Sa četvrtkom bi trebalo da bude i kraj svežijeg perioda a onda nad naše područje ponovo dolazi topliji vazduh iz zapadne Evrope.

Privatna arhiva/Ivan Ristić
Ivan Ristić

- Od petka, 20. maja, i dane vikenda, 21. i 22. maja, osetno toplije i postepeno manje povećanje oblačnosti koja u nedelju može usloviti ponegde kratkotrajne pljuskove sa kišom i grmljavinom. Maksimalna temperatura u tom periodu biće iznad proseka za mesec maj i kretaće se od 25 do 30 stepeni Celzijusa u nižim predelima i 15 do 20 stepeni Celzijusa na planinama - dodao je meterolog.

Ristić kaže da će poslednje nedelje maja doći do premeštanja oslabljenih talasa vlažnog vazduha sa zapada, kao i smene sunca i oblaka koji mogu doneti poneki pljusak kiše sa gradom, grmljavinom i pojačanim vetrom. 

- Biće uglavnom toplo, minimalne i maksimalne temperature malo iznad višegodišnjeg proseka, izuzev u danima kada bude bilo više kiše - rekao je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike