Vozači, zimske gume su od danas obavezne: Za nepoštovanje ovog pravila sledi kazna

01.11.2020

13:00 >> 13:04

0

Autor: M.Vujović

Ukoliko niste zamenili pneumatike, pripremite se da platite kaznu, a u određenom slučaju možete čak i da završite u zatvoru

Vozači, zimske gume su od danas obavezne: Za nepoštovanje ovog pravila sledi kazna
Copyright Pixabay

Od danas pa do 1. aprila svi vozači u našoj zemlji u obavezi su da na svojim automobilima imaju zimske gume na sva četiri točka, ako na putu ima snega, leda ili poledice.

Dubina šare na gazećem sloju na pneumaticima mora biti minimum četiri milimetra, a izvan naseljenih mesta obavezno je u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije točkova.

Kazne za neispravne gume su od 6.000 do 20.000 dinara, a za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara, dok je, u određenim situacijama, moguće završiti i u zatvoru.

Stručnjaci upozoravaju da letnje gume na temperaturi ispod sedam stepeni gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prijanjanje na asfalt.

Budite oprezni
Kako biste smanjili rizik i opasnost u saobraćaju, Nevena Damjanović iz Informativnog centra Auto-moto saveza, rekla je za naš portal da automobil, pre svega, „mora da bude tehnički ispravan i u tom smislu treba prvenstveno proveriti“:
– kočnice
– uređaje za osvetljavanje
– akumulator
– brisače
– temperaturu smrzavanja tečnosti u sistemu za hlađenje

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike