Uskoro kreće kažnjavanje zbog nepoštovanja mera: Izmene zakona ove nedelje pred Vladom

02.11.2020

21:30 >> 08:22

0

Naplata kazni, za recimo one koji ne nose maske, izricaće se na licu mesta, kao što to funkicioniše kod na primer nepropisnog parkiranja

Uskoro kreće kažnjavanje zbog nepoštovanja mera: Izmene zakona ove nedelje pred Vladom
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti su već urađene i u četvrtak će se naći pred Vladom, a 10. novembra i pred poslanicima Skupštine Srbije.

Na taj način napraviće se pravni okvir koji će omogućiti redovnim policajcima da kažnjavaju nenošenje maske na licu mesta, a komunalnim milicajcima i inspektorima dati uz to i ovlašćenja sanitarnih inspektora, a naplata kazni za recimo onima koji ne nose makse, izricaće se na licu mesta, kao što to funkicioniše kod na primer nepropisnog parkiranja.

Strogo kažnjavanje zbog nepoštovanje mera: Uvodi se kućni karantin, pa čak i kazna zatvora

To znači da će moći da sankcionišu svako nepridržavanje protivepidemioloških mera od nepoštovanja fizičke distance preko nenošenja zaštitne opreme do neodstatka dezinfekcionih sredstava i sličnog u kafićima, restoranima, klubovima…

Članica radne grupe za izmenu zakona Tamara Stojčević za RTS je rekla da zakon predviđa i mogućnost prekršajnog naloga, odnosno mandatne kazne, pa će komunalni i sanitarni inspektor moći da izrekne kaznu na licu mesta.

Ona je napomenula da se visina kazni za nepoštovanje mera ne menja i da one iznose od nekoliko hiljada dinara do pola miliona dinara.

Sada je situacija takva da je nošenje ili nenošenje maske, održavanje distance, kao i to kako rade ugostiteljski objekti, samo u nadležnosti sanitarnih inspektora a njih u Srbiji ima samo 140.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je za RTS da su sanitarni inspektori dužni da podnesu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudiji za pravna lica, preduzetnike, ali i za građane koji ne poštuju propisane mere.

“U prethodna četiri dana izvršeno je 2.237 nadzora, podneta su 74 zahteva za pokretnje prekršajnih postupaka”, rekao je naveo Stamenković i dodao da gotovo nijedan zahtev nije podnet protiv građana koji ne nose masku ili ne drže distancu.

Kada je reč o Beogradu, većina građana poštuje mere, a svega deset posto iz raznih razloga se ne ponaša onako kako se od njih očekuje . To je danas izjavio gradonačelnik Beograda.

Kazne za nepoštovanje protivepidemioloških mera:

– 50.000-150.000 dinara za fizičko lice

– 50.000 – 500.000 dinara za pravno lice

– 50.000 – 150.000 dinara za ovlašćeno lice u pravnom licu

– 50.000 – 150.000 dinara za preduzetnike

– 5.000 dinara je kazna za nenošenje maske odnosno 2.500 dinara u roku od osam dana

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike