Koja vrsta kokoške nosi najjače jaje? Narodno verovanje otkriva - tokom farbanja stavite jednu biljku za sreću!

22.04.2022

09:42

0

Domaćice veruju da svaka biljka kojom ukrase jaje simboliše napredak u kući i zdravlje članova porodice

Koja vrsta kokoške nosi najjače jaje? Narodno verovanje otkriva - tokom farbanja stavite jednu biljku za sreću!
1650613747_1587118427farbanje-jaja-veliki-petak-fotorina - Copyright RINA

Veliki petak je dan kad skoro svi pravoslavni vernici farbaju jaja u znak sećanja na Hristovo stradanje. I dok se u gradovima uveliko šaraju raznoraznim tehnikama i modernim bojama u sprskim selima sačuvali su se stari običaji.

- Koriste se biljke koje smo pripremili prethodnih dana. Maslačak da jaja budu žućkasta, kopriva da vuku na zeleno i neizbežna lukovina, koju smo skupljali mesecima unazad kako bi jaja imala jaku i lepu boju - kaže Milica Stanisavljević.

RINA
 

Domaćice veruju da svaka biljka kojom ukrase jaje simboliše napredak u kući i zdravlje članova porodice.

- Stavljamo travku devojčko srce ako u porodici ima neudatih devojaka, pa za njihovu sreću, ali neizbežna je i detelina kao univerzalni simbol sreće -rekla je Milica.

RINA
 

Meštani čačanskih sela, vrlo često jaja ne kupuju u prodavnicima jer gotovo svi u svojim dvorištima imaju po nekoliko kokošaka, koje daju zdrave domaće proizvode.

- Sve zavisi kako ih hranite, one jedu isključivo biljnu hranu. Koncentrat, ječam, zob i pšenicu, samo je bitno da im ne dajete soli, jer tada nećete imati ni kokošku, ni jaje - rekao je Slobodan Vasilijević.

RINA
 

Prvo ofarbano jaje naziva se čuvarkuća i dok se danas farbaju nova, ono završi u zemlji nekog cvećnjaka. Veruje se da najjača jaja nosi posebna vrsta kokoške – misirka, ali da je do njih teško doći jer ih vrlo dobro krije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike