Učenici iz Srbije opet briljirali: Doneli pet medalja iz fizike, astronomije i astrofizike

04.11.2020

08:43 >> 08:53

0

Naši mladi matematičari beleže uspehe na svim međunarodnim takmičenjima

Učenici iz Srbije opet briljirali: Doneli pet medalja iz fizike, astronomije i astrofizike
Copyright Pixabay

Od 24. do 31. oktobra održano je drugo po redu izdanje Balkanske olimpijade iz fizike, ovoga puta na daljinu, u organizaciji Univerziteta u Krajovi (Rumunija) pod pokroviteljstvom Balkanske fizičke unije i Evropskog društva fizičara.

Na takmičenju je učestvovalo 48 takmičara iz dvanaest zemalja, a Srbiju se predstavljali učenici Matematičke gimnazije Dušan Beguš, Miloš Purić, Aleksa Sotirov i učenik Gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša Aleksa Đorđević, stoji na sajtu Matematike gimnazije.

Dušan Beguš, učenik MG, osvojio je zlatnu medalju i uz to je apsolutni pobednik takmičenja sa osvojenim maksimalnim brojem poena, Aleksa Đorđević, učenik gim. “Svetozar Marković”, osvojio je srebrnu medalju, dok je Miloš Purić, učenik MG, dobio pohvalu.

Vođe ekipe su bili Jelena Đorđević, Ivan Stanić i Dejan Đokić.

TRI MEDALJE I IZ ASTRONIMIJE I ASTROFIZIKE

Đaci iz Matematike gimnazije su postigli veliki uspeh i na Međunarodnoj onlajn olimpijadi iz astronomije i astrofizike (GeCAA). Oni su u konkurenciji 279 učenika iz 38 zemalja osvojili tri medalje.

Đorđe Milić osvojio je srebrnu medalju, Pavle Smiljanić  i Ognjen Stefanović su osvojili bronzanu medalju.

Oni su ponos Srbije: Naši mladi metematičari osvojili pet medalja 

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike za učenike srednjih škola IOAA 2020 (the International Olympiad on Astronomy and Astrophysics) je ove godine usled pandemije COVID-19 otkazana. Kako bi učenici koju su prošli nacionalne selekcije ipak učestvovali na takmičenju svetskog ranga ove godine međunarodni savet IOAA je odlučio da organizuje onlajn takmičenje GeCAA (Global e-Competition on Astronomy and Astrophysics).

Takmičenje je organizovano na način da bude što sličnije po strukturi i sadržaju tradicionalnoj svetskoj olimpijadi iz ove oblasti koja se održava svake godine. Organizovano je pojedinačno (279 takmičara) i grupno takmičenje (154 takmičara). Individualna takmičenja su imala teroretski deo, analizu podataka, kao i posmatranje.

Takmičenje je organizovano u periodu od 25.09 – 22.10.2020., tehnički organizator takmičenja i domaćin zvanične završne ceremonije dodele nagrada koja je održana 23.10.2020. godine bila je Estonija.

Bravo, deco!

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike