Francuski mediji: Srbija kupuje 12 moćnih rafala (FOTO/VIDEO)

05.04.2022

14:14

1

Kako navodi francuski list Tribun, razgovori su najpre vođeni o šest aviona, a onda o 12

Francuski mediji: Srbija kupuje 12 moćnih rafala (FOTO/VIDEO)
Borbeni avion/Ilustracija - Copyright Wikipedia

 Srbija će, prema navodima francuskih medija, ove godine možda kupiti 12 novih borbenih aviona Rafala.

Kako navodi francuski list Tribun, razgovori su najpre vođeni o šest aviona, a onda o 12.

Dasu avijasion (Dassault Aviation) je svoju ponudu predao početkom marta, a kako dodaju francuski mediji, nabavka novih borbenih aviona omogućila bi Srbiji da modernizuje svoju flotu.

Zašto je Rafal toliko popularan?

Rafal je francuski višenamenski dvomotorni mlazni lovac četvrte generacije. Razvio ga je i proizvodi Marsel Daso, zajedno sa svojim tradicionalnim kooperantima. Koncepcijski, ovaj avion se zasniva na aerodinamičkoj šemi delta krila, blisko spregnutog sa kanarom.

Foto: Wikipedia
 

 

Namenjen je da ravnopravno izvršava zadatke protivvazduhoplovne odbrane, premoći u vazdušnom prostoru i dejstva vazduh-tlo.

Foto: Wikipedia
 

 

Rafal je sposoban da dostigne maksimalnu brzinu adekvatnu Mahovom broju od 1,8, a sa 6 projektila MICA postiže nadzvučnu brzinu adekvatnu Mahovom broju od 1,4. Njegova maksimalna nosivost je 9.500 kg, što ga čini jedinim lovcem na svetu, koji je u stanju da obavlja misiju pri nošenju 1,5 puta većeg tereta od svoje sopstvene težine. Može obavljati više zadataka sa veoma različitim profilima leta istovremeno, što mu daje visoke višenamenske karakteristike.

Rafal je 28. marta i 1. aprila 2007. godine, imao vatreno krštenje u borbenoj primeni, u okviru NATO operacija u Avganistanu, zatim je učestvovao u Vojnoj intervenciji u Libiji i sada u Islamskoj državi.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike