Korisna informacija za one koji žele da putuju: Četvrta doza vakcine nije uslov za ulazak u zemlje EU!

05.04.2022

11:45

0

Trenutno u Evropi važi pravilo da nakon treće doze ne postoji vremenski period ograničenja

Korisna informacija za one koji žele da putuju: Četvrta doza vakcine nije uslov za ulazak u zemlje EU!
kovid sertifikat propusnica pasos1 - Copyright Profimedia

Građani kojima ističe sedam meseci od primanja treće, buster doze vakcine protiv koronavirusa, za sada mogu da putuju po zemljama Evropske unije. Preporuka je međutim, da se provere pravila svake pojedinačne zemlje.

- Trenutno u Evropi važi pravilo da nakon treće doze ne postoji vremenski period ograničenja. Dakle, ko god je primio treću dozu vakcine može da putuje u bilo koju zemlju EU, ali videćemo da li će se to pravilo promeniti - kaže direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Kada je reč o onima koji su primili drugu dozu vakcine, Jovanović je naveo da to zavisi od zemlje do zemlje i da u najvećem broju država važi 270 dana, a u nekim i duže, do godinu dana.

Savetovao je građanima da pre putovanja u zemlje EU provere na sajtovima tih zemalja kakva su pravila za ulazak, jer u svakoj važi drugačije pravilo.

Profimedia
 

Jovanović je podsetio da se Evropski digitalni zeleni sertifikat može izvaditi na dva načina, a kako je rekao, najlakše je preko portala elektronske uprave.

- Svi registrovani korisnici našeg portala mogu vrlo jednostavno da preuzmu sertifikat putem mejla, a oni koji se ne snalaze na portalu eUprava mogu da odu na jedan od preko 700 šaltera pošta širom Srbije i tu dobiju svoj Evropski digitalni zeleni sertifikat bez ikakve nadoknade - rekao je Jovanović i dodao da je za one koji se odluče da to učine u pošti, potrebno da ponesu pasoš.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike