"Probudili" se komarci i smrdibube: Toplije vreme izmamilo krvopije i druge napasti, već se pojavljuju u stanovima

04.04.2022

06:00

0

Proteklih dana u stanovima su se mogli videti komarci, ali i smrdibube

"Probudili" se komarci i smrdibube: Toplije vreme izmamilo krvopije i druge napasti, već se pojavljuju u stanovima
Komarac/ Ilustracija - Copyright Pixabay

Uprkos tome što se komarci obično pojavljuju u junu, a prema istraživanjima najviše ih ima u avgustu. Međutim, proteklih dana novinari 24sedam imali su prilike da se uvere da su se komarci pojavilia kada im vreme nije. 

Naime, male krvopije su viđene u nekoliko stanova, a da situacija bude gora viđene su i smrdibube.

A da se nisu samo "prodbudili" već i da su postali aktivni, odnosno da su počeli da jedu, uverila se i jedna naša novinarka koja im je poslužila za hranjenje.

Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju kaže za 24sedam da su se komarci i smrdibube verovatno pojavili zbog toplijeg vremena proteklih dana. 

- Pretpostavljam da su zato počele da izlaze ženke komaraca, jer kada stigne prolećno vreme dužina dana i temperaturu budu okidač za njihovu ponovnu aktivnost - objasnio je on.

Aleksić objašnjava da će neke ženke prvo položiti jaja pa uzeti krvni obrok, a neke obrnuto.

- Po stanovima postoje i kućni komarci, koji zbog curenja vode negde u podrumu mogu preko cele godine da završe razviće. I onda kroz kanale lifta i drugim putevima dođu do stana. Tako da su u stanju da obave čitav ciklus razvića u zatvorenom prostoru - kaže on.

 

Međutim, on kaže da nije neobično da vidite komarci čak i tokom zime.

- Ja sam na Novom Beogradu viđao komarce tokom februara u ulazima zgrada, jer je tamo toplo. Sada izlaze i one bube koje su se sakrile tokom zime, kao što su smrdibube i azijske bubamare - objašnjava Aleksić.

Profimedia
 

A da li će komaraca i ostalih buba biti u većem broju najviše zavisi od vremena.

- Ako tokom aprila bude jako toplo, vrlo je moguće da će ih biti više. Inače, svake godine nekoj vrsti odgovaraju vremenske prilike pa se zato prenamnoži. Pitanje je samo koja će se vrsta ove godine prenamnožiti - rekao je Aleksić.

Inače, proleće je vreme i kada krpelji postaju aktivniji pa bi građani i vlasnici kućnih ljubimaca trebalo da obrate pažnju kada se kreću kroz zelenilo, naročito visoku travu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike