Povećan elektricitet je postao alarmantan! Građani bruje o ovoj pojavi, a sada stručnjaci otkrivaju njen pravi razlog (FOTO)

23.03.2022

19:55

3

Pre nekoliko meseci ja pipnem mačku moje bivše svekrve, a mačka odleti pola metra, bežala je sve vreme od mene

Povećan elektricitet je postao alarmantan! Građani bruje o ovoj pojavi, a sada stručnjaci otkrivaju njen pravi razlog (FOTO)
staticki elektricitet - Copyright Profimedia

Sećate se kada ste kao mali trljali balon o glavu pa trčali po kući s nakostrešenom kosom kao Ajnštajn? Tada je to bilo beskrajno zanimljivo, ali čini se da nas struja prethodnih nekoliko meseci pecka više nego što je uobičajeno, toliko da se zapitate da li nešto nije u redu sa vama.

Ova polemika povela se i na Tviteru, a pored komentara ljudi da je elektricitet jači nego ikad, našli su se i neki mogući odgovori zašto se to dešava.

Napada i mačke?!

Profimedia
 

Diskusiju je pokrenula devojka koja je pojačan elektircitet u poslednjih nekoliko meseci okarakterisala kao "alarmantan".

- Dobro je, mislila sam da sam jedina. Šta god da dodirnem, varniči. Treba nam uzemljenje - ubrzo se nadovezala jedna korisnica.

- Bole me prsti više - dodaje druga.

Tzv. peckanje zaista ne prija nikome, ali moramo priznati, bilo je i veoma simpatičnih komentara na ovu pojavu.

- Pre nekoliko meseci ja pipnem mačku moje bivše svekrve, a mačka odleti pola metra, bežala je sve vreme od mene. Zamalo da je ubije visoki napon - istakao je jedan korisnik, dok se drugi nadovezao:

- Pri izlasku iz auta, šokovi. Svađam se u garaži kao sa nekim živim bićem. "Ubi me junače, šta ti je više?" - kažem ja "pasatu" - ističe drugi korisnik.

Zaista, svađa s kolima ili pokušaj da ubijete mačku bivše svekrve nije baš svetlo u kojem želite da se prikažete, pa su tako pojedini korisnici Tvitera nastojali da dokuče misteriju povećanog elektriciteta.

- Možda ima veze s Černobiljem - glasio je tako jedan od mogućih odgovora, dok drugi ističe da je reč o promeni polova Zemlje.

Nešto jednostavniji odgovor je bio: "Suv vazduh se zimi ponaša kao izolator jer u sebi sadrži manje vodene pare koja je generalno provodnik."

Neki su bili blizu, neki baš i ne, a odgovor je, u stvari, veoma prost.

Sa ovim problemom susrela se i naša čitateljka, ističući kako je neprestano peckanje remeti u poslu.

- Poslednjih nedelja mi se često dešava da kada me neko dodirne ili dotaknem neki predmet, vrata, stolicu na poslu, pecne me struja. Prvo sam mislila da mi se to dešava samo na poslu, ali  u poslednja dva-tri dana mi se to desilo i kod kuće. Vrlo neobično, budući da mi se to ranije dešavalo jednom u godinu dana - kaže M. M. za 24sedam.

Dva razloga

Profimedia
 

Kako objašnjava fizičar sa Elektrotehničkog fakulteta Jovan Cvetić, ne postoji nikakva teorija zavere u vezi sa ovom pojavom.

- Sintetička odeća izaziva trenje koje dovodi do razmene elektriciteta. Na primer, kada sednete na stolicu koja je sintetička, ili nosite sintetičku odeću, i zatim se uhvatite za neki metal, može doći do elektriciteta - objašnjava Cvetić za 24sedam.

Šta je statički elektricitet?

Statički elektricitet manifestuje se tako što osetimo blago peckanje u kontaktu sa metalnim predmetima, električnim uređajima ili ljudima.

Profimedia
 

Ukoliko se približite predmetu koji ima drugačiji potencijal od onog na vašoj koži, između će nastati napon, i on može da bude poprilično veliki. Kada dotaknete površinu predmeta elektroni će pojuriti ka pozitivno naelektrisanom atomu i to će stvoriti električnu struju. Od veličine razlike potencijala atoma zavisi da li će statički elektricitet samo zagolicati kožu ili će stvoriti onaj neprijatan, čak u nekim slučajevima i bolan osećaj na mestu kontakta kože sa predmetom.

Takođe, u poslednjih nekoliko meseci "šokovi strujom" bili su prisutniji zbog zime, jer je upravo ovo godišnje doba drugi faktor povećanog naelektrisanja.

24sedam/Goran Sivački
 

- Suv vazduh i suvo vreme pogoduju stvaranju statičkog elektriciteta, jer kada pada kiša ili je vazduh vlažan nećete osetiti ove šokove - dodaje profesor.

Šta možemo da učinimo?

Za početak, tokom zime treba da se trudite da izbegavate sintetičku, a nažalost i vunenu garderobu, koliko god to bilo kontradiktorno dubokom mrazu.

Takođe, verovali ili ne, jedan od najvećih izvora statičkog elektriciteta su tepisi. Prilikom hodanja preko njih naša koža se naelektriše.

Profimedia
 

Kako stvaranju elektriciteta pogoduje suv vazduh, poželjno je da koristite ovlaživače prostorija.

Kao i sa vazduhom, i suva koža pogoduje povećanju rizika od statičkog šoka. Isto tako, koliko god bilo teško, poželjno je izbegavati sve metalne stvari jer su one najčešće mesto "šokova".

Ova peckanja jesu iritantna, ali opasna po zdravlje nisu! 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike