Doktori na ivici živaca, dve tuče u ordinaciji od početka godine: Lekarima koji su se pobili u valjevskoj bolnici prete otkaz i zatvor!

23.03.2022

08:45

0

"Što se fizičkog napada tiče, to zavisi od toga gde je lice napadnuto, koji je stepen povreda i kako je do incidenta došlo"

Doktori na ivici živaca, dve tuče u ordinaciji od početka godine: Lekarima koji su se pobili u valjevskoj bolnici prete otkaz i zatvor!
valjevo-bolnica-print-youtube-1 tuca - Copyright Profimedia/Printscreen/YouTube

U valjevskoj bolnici u ponedeljak je došlo do tuče dvojice lekara. Incident se dogodio u dečjoj hirurškoj ambulanti, a sukobili su se lekari A. K. i S. Đ.

Kako se saznaje, nakon verbalnog sukoba došlo je i do tuče, u kojoj su obojica lakše povređeni.

Doktor Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, za 24sedam objašnjava kako zdravstveni radnici mogu biti sankcionisani u ovim situacijama i kakva je procedura za to.

- Svaka ustanova bi trebalo da ima protokol o ponašanju. To je isti prekršaj kao da se desilo bilo gde drugde. U Krivičnom zakoniku piše da se u ovakvim slučajevima napadač goni zbog napada na zdravstvenog radnika pri vršenju službene dužnosti. U konkretnom slučaju, oba lekara su bila na poslu, pa ako je jedan došao i napao drugog dok je on bio u ordinaciji i radio, onda to jeste teško krivično delo - objašnjava nam dr Panić.

Do incidenta u valjevskoj bolnici je došlo kada je u dečju hiruršku ambulantu, u kojoj se nalazio lekar A. K., ušao njegov kolega S. Đ., koji ga je pitao zašto je došao u njegovu smenu, a potom je šutnuo stolicu na kojoj je sedeo lekar A. K. i onda mu je zadao udarac u predelu glave. Nakon toga, napadnuti lekar je povukao za mantil S. Đ., posle čega su obojica pali na pod, gde su nastavili da razmenjuju udarce.

Dr Panić objašnjava i da su postupci sankcionisanja drugačiji u različitim situacijama.

- Ako su se sporečkali negde na hodniku, onda to rešava interna kontrola određene ustanove, a trebalo bi i da se pokrene disciplinski postupak. Nikoga ne smete da uvredite, za to možete da dobijete otkaz ili opomenu pred otkaz ugovora o radu, a isto tako nikoga ne smete ni fizički da napadnete. Što se fizičkog napada tiče, to zavisi od toga gde je lice napadnuto, koji je stepen povreda i kako je do incidenta došlo - kaže on.

Foto: Youtube / Printscreen
 

Obojici lekara su konstatovane lake povrede, a alkotestiranjem je utvrđeno da je S. Đ. u trenutku incidenta imao 1,16 promila alkohola u krvi, dok drugi lekar nije bio u alkoholisanom stanju.

Zbog ovih informacija dr Rade Panić kaže i da je strogo zabranjen dolazak na posao u zdravstvenu ustanovu u opijenom stanju ili pod uticajem opojnih sredstava i da postoje komisije za kontrolu toga, za šta takođe postoje sankcije o kojima ta komisija i odlučuje.

Takođe, da li će doći do krivičnog gonjenja ili nekih drugih postupaka i sankcije zavisi od internih komisija koje oformi direktor i od toga kako će one postupiti.

Inače, slučaj u valjevskoj bolnici je drugi incident koji se dogodio u Srbiji ove godine.U Opštoj bolnici u Prijepolju u januaru je došlo do fizičkog obračuna dvojice lekara, i to navodno zbog utrkivanja ko će pre da pomogne pacijentima.

Prijepoljska bolnica se nakon toga nije oglasila, a iz ZC Užice su poslali saopštenje i na tome je sve ostalo.

- Zvanična procedura je takva da direktor OB Prijepolje traži izjave aktera, a potom se izjave šalju direktoru ZC Užice koji procenjuje da li je potrebno da se oformi komisija i da slučaj bude na delu unutrašnjeg nadzora. Ako se zainteresuje zdravstvena inspekcija, mogu da nam nalože da to bude i spoljašnji nadzor, sve zavisi od izjava. Tad ćemo znati šta od koraka da povučemo - rekli su tada o mogućim scenarijima.

Pixabay
 

U medijima se tada navodilo da je incident izbio između načelnika hirurgije i ginekologije, te da je do sukoba došlo u prostorijama bolnice zbog termina korišćenja hirurške sale. Međutim, ove informacije ni posle dva meseca nisu potvrđene.

Portal 24sedam je kontaktirao sa Opštom bolnicom u Valjevu i Ministarstvom zdravlja u vezi sa okršajem lekara, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili nikakve informacije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike